Generic filters
Exact matches only

Liv Strömquist, aktuell med sitt nya album ”Prins Charles känsla”, tilldelades den 25 maj Gustaf Frödings stipendium av Uppsala studentkår. Det här är första gången som priset tilldelats en serietecknare.

Frödingstipendiet delas ut var tredje år sedan 1911, och prissumman är på 100 000 kronor. I år gick priset till Strömquist med följande motivering:

Strömquist analyserar obalansen i makt- och kärleksförhållanden noggrant (ofta med fotnoter till relevant feministisk litteratur), hon pekar med hela kroppen på orättvisor, hon ställer obekväma frågor om vad tvåsamheten egentligen tjänar till, men hon levererar inga lättvunna lösningar – snarare en hjälp till självhjälp. Strömquist är satiriker, men hon klargör också vilka värden som gäller för henne.

Priset delades ut den 25 maj på Värmlands nation i Uppsala. Studenttidningen Ergo gjorde ett reportage från utdelningen som kan läsas här samt en intervju som kan läsas här.