Generic filters
Exact matches only

Fakta

Samtidsislam – unga muslimer i Malmö och Köpenhamn Samtidsislam – unga muslimer i Malmö och Köpenhamn
Av: Tecknare: Peter Hallin
Författare: Jonas Otterbeck
Omfång: 244 sidor i svartvitt
Format: 17 x 24 cm, limmad rygg
Utgivare: Carlsson
Utgivningsår: 2010
Språk: Svenska
Utgivningsland: Sverige
ISBN: 9789173313179

Samtidsislam – unga muslimer i Malmö och Köpenhamn

Böcker

”Samtidsislam” är något så ovanligt som en lärobok om religion med serieinslag. Jonas Otterbeck, docent i islamologi, har intervjuat nio unga muslimer i Sverige och Danmark, och Peter Hallin har levandegjort delar av intervjuerna i serieform. Det kan låta som ett desperat drag för att göra boken mer lättsam, men det fungerar faktiskt. Jag tror inte att vem som helst utan vidare skulle sätta sig och läsa den här boken bara för att det finns serieinslag i den, men för den specialintresserade eller högskolestuderande tror jag säkert att det är ett uppfriskande grepp.

Jag hade mina farhågor om att det skulle bli en massa ”talking heads”, men även om teckningarna förvisso är texttyngda är de ändå rätt varierade när det gäller perspektiv och motiv. Samtalen blir levande, helt enkelt.

Något som tydligt framgår av samtalen är hur stor skillnad det är på olika muslimers tro och utövandet av denna tro. Många av oss har säkert föreställningar om hur en troende muslim ska vara, men den här boken vittnar tydligt om att det finns lika många synsätt som det finns människor.

Eftersom det här i första hand inte är en serie har jag medvetet avstått från att sätta ett betyg på boken. Men det är ett mycket trevligt exempel på hur serier kan förmänskliga en torr intervjutranskribering! Gärna mer sådant!