Generic filters
Exact matches only
  • Nyheter
  • Nyheter

Numera kan man både plugga upp gymnasiebetyg och bli serietecknare på samma gång. Lösningen heter allmän linje serieteckning på Ädelfors Folkhögskola. Marcus Lindmark är tillbaka med ett nytt bildreportage.

Den 22 augusti 2011 startade allmän linje serieteckning på Ädelfors Folkhögskola. Jämfört med andra serieutbildningar riktar sig denna enbart till dem som saknar fullständiga gymnasiebetyg. ”Tanken är att man ska läsa vanliga gymnasieämnen och samtidigt lära sig att teckna serier”, säger Torbjörn Lingmerth, föreståndare för utbildningen.

Utbildningens föreståndare Torbjörn Lingmerth

Utbildningens föreståndare Torbjörn Lingmerth. Foto: Marcus Lindmark.

Ett första steg mot seriebranschen

Den nya serieteckningsutbildningen kan ses som ett komplement till de etablerade heltidsutbildningarna i serieteckning som Serie- och bildberättarprogrammet i Hofors på Gävle Högskola och Serietecknarskolan i Malmö via Kvarnby Folkhögskola. När man gått ett år på Ädelfors Folkhögskola är steget inte långt till att läsa vidare på någon av de andra skolorna om man vill utvecklas vidare. Det är med andra ord en chans att känna lite på hur det är att vara serietecknare innan man bestämmer om det är det man ska hålla på med.

Läsa upp betyg och samtidigt teckna serier

På allmän linje serieteckning kombineras studier av vanliga ämnen som svenska, religion och samhällskunskap tre dagar i veckan med serieteckning två dagar. ”På skolan arbetar vi med olika teman”, berättar Lingmerth, ”så om man en vecka har temat rättvisa i något av de andra ämnena kan man sedan i slutet av veckan få teckna serier som anknyter till temat”.

Intresse fanns redan från början

Att det fanns ett intresse för utbildningen märktes på antalet sökanden. ”Från början hade vi mellan 13 till 14 sökanden”, förklarar Lingmerth, ”flera av dem hade dock redan gymnasiebetyg sedan tidigare, så efter urvalet var det endast sex kvar”.

Lärarna är serietecknare och konstnärer

Hanna Petersson, Torbjörn Lingmerth och Lisa Rydberg

Lärarna på Ädelfors har själva erfarenhet av seriebranschen. Från vänster: Hanna Petersson, Torbjörn Lingmerth och Lisa Rydberg. Foto: Marcus Lindmark.

Trots att utbildningen är nystartad har man redan lyckats knyta flera erkända serietecknare och konstnärer till sig. Lisa Rydberg som är en av lärarna är utbildad på Konstfack och har läst kursen seriekonst och avancerat bildberättande vid högskolan för design och konsthantverk. Hon har också illustrerat boken ”Landgörst” och tecknat ”Min ö, mitt opium”, utgiven av Seriefrämjandet och Kolik förlag. Hanna Petersson ingår i Göteborgskollektivet Världens Ende som ger ut en ny antologi lagom till årets bokmässa. Hon är också publicerad i bland annat Galago, Bang och Brand. Behnn Edvinsson är konstnär och pensionerad rektor från Ölands Folkhögskola och har bland annat gjort de klassiska serieböckerna ”Lotta i Hallonby” samt andra serierelaterade illustrationer. Slutligen så Mats Brate som är konstnären och serietecknaren bakom den kommande serieromanen ”Hundarnas stad” samt turnerar runt med sin föreläsning om Tintin och rasism som han också håller på skolan senare i år.

Konstnären Behnn Edvinsson

Konstnären Behnn Edvinsson ("Lotta i Hallonby") är ännu en av lärarna på Ädelfors. Foto: Marcus Lindmark.

Från stålstift till akvarell

Med utbildningen vill denna digra skara tecknare ge kursdeltagarna en chans att hitta sin egen stil och man arbetar med en mängd olika tekniker. ”Bland annat använder vi stålstift, akvarell, olika slags blyerts och färgpennor”, berättar Lingmerth.

Serier inspirerar mer än museum

Ida Öhlén som går utbildningen berättar att hon tycker om alla möjliga slags serier och hämtar inspiration från exempelvis manga, Hellblazer och tidningen Galago. Även TV-serier inspirerar hennes eget skapande, men att gå på museum och se på tavlor ger däremot inte så mycket tycker hon. ”Serier är ju mer handling, man behöver inte tänka själv så mycket, medan en enstaka bild kan tolkas på flera sätt”, utvecklar Öhlén. ”Jag vill inte att man ska behöva tolka mina serier utan man ska förstå vad som händer ändå”.

Ida Öhlén visar sina skisser

Ida Öhlén visar sina skisser. Foto: Marcus Lindmark.

Serierna publiceras i 14 dagar

På skolan finns också en journalistutbildning som serietecknarna samarbetar med. Journalisterna ger ut tidningen 14 dagar, som trycks varannan vecka och delas ut i Vetlanda i 1000 exemplar. ”Vår ambition är att kunna få med serier i tidningen så ofta som det går”, säger Lingmerth.

Kurslitteratur av Gunnar Krantz och Scott McCloud

Redan nu har deltagarna på kursen hunnit bekanta sig lite med kurslitteraturen som exempelvis består av ”Seriemagi” av Gunnar Krantz och Scott McClouds ”Serier – den osynliga konsten”. McClouds bok har också inspirerat till en övning där kursdeltagarna tränar på att rita olika övergångar mellan bildrutor, något som Sarah Klarby tagit sig an i en mangainfluerad stil. ”Men vi har också fått teckna av varandra”, fyller Öhlén i och visar upp några skisser som hon gjort av de andra kursdeltagarna.

Seriemagi och övergångar

"Seriemagi" av Gunnar Krantz är en av kursböckerna och kombineras med Scott McClouds "Serier – den osynliga konsten". Brevid "Seriemagi" ser vi en övning på övergångar mellan serierutor, ritad av Sarah Klarby. Foto: Marcus Lindmark.