Generic filters
Exact matches only
  • Nyheter
Seriecenen på bokmässan drog publik redan på torsdagen, traditionellt en branschdag. Foto: Marcus Lindmark.
  • Nyheter

Bokmässan i Göteborg, en samlingspunkt för bokälskare, kulturkändisar och inte minst serieentusiaster! Är det någonstans där man kan hitta Sveriges alla tecknare och förlag på ett ställe varje år så är det här. Här följer en rapport från torsdagen då bokmässan drog igång.

Snabbteckning till musik på seriescenen

På Seriescenen pågick det liveteckning till musik, eller så kallad ”seriekaraoke”. Detta är ett nytt fenomen som går ut på att en tecknare får två minuter på sig att rita en bild inspirerad av en låt som spelas i högtalarna. Teckningen projiceras på en duk så att publiken kan följa med i skapandeprocessen. Amanda Hakim, förstaårsstudent på Serieskolan i Malmö, var en av dem som ställde upp i seriekaraoken. ”Bokmässan låter oss ha seriescenen gratis, så länge vi fyller den med aktiviteter”, förklarar hon.

Amanda Hakim livetecknar på bokmässan 2011

Amanda Hakim från Serieskolan i Malmö var en av de som vågade sig på seriekaraoke på Seriescenen. Foto: Marcus Lindmark.

Seriekaraoken kommenterades av inga mindre än Fanny M. Bystedt (”Serier mot rasism”, ”Swedish Comics Sin 2”) och Malin Biller (Urhundenbelönade ”Om någon vrålar i skogen”, ”Lycko Biller”), bägge rutinerade tecknare med flera års erfarenhet av seriebranschen.

Amanda Hakim, Fanny Bystedt, Malin Biller på bokmässan 2011

Seriekaraoken kommenterades av Fanny Bystedt (till vänster) och Malin Biller (till höger). Tecknade gjorde åter Amanda Hakim. Foto: Marcus Lindmark.

Don Rosa signerade

En av höjdpunkterna på mässan för en seriesamlare som jag var tveklöst att den smått legendariske Kalle Anka-tecknaren Don Rosa var på plats och signerade. Det bildades ganska snabbt en lång kö för att få en Don Rosa-autograf och först ut att få träffa den stora mästaren var Petra Nilsson som köpt en Don Rosa-serie till sin bror.

Don Rosa på bokmässan 2011

Petra Nilsson var först ut med att skaka hand med och få autografen från legendaren Don Rosa. Foto: Marcus Lindmark.

Loka Kanarp om ”Hungerhuset”

Vid Koliks förlags monter stod Loka Kanarp som precis blivit klar med sin nya serie ”Hungerhuset”.

Loka Kanarp vid Kolikmontern bokmässan 2011

Loka Kanarp vid Koliks monter. Foto: Marcus Lindmark.

Serien trycks i tvåfärg, vitt, svart och olika nyanser av gult och manuset har hon skrivit tillsammans med sin man Carl-Michael Edenborg. ”Det är en spökhistoria som handlar om två föräldralösa systrar. När de söker upp ett ödehus i skogen börjar märkliga saker att hända”, berättar Kanarp. Om ett år ska den även ges ut i Frankrike genom Actes Sud förlag.

Hungerhuset av Loka Kanarp

Kanarps och Edenborgs färska spökhistoria "Hungerhuset". Snart även på franska. Foto: Marcus Lindmark.

Kupp under presentationen av serieskolorna

På mässan fanns också representanter med från flera av de stora serieskolorna i landet, däribland Serietecknarskolan i Malmö, Serie- och bildberättarprogrammet vid högskolan i Gävle och Serios i Vingåker. Var och en av skolorna presenterades i tur och ordning. Mot slutet av presentationerna gick dock Hanna Peterson oväntat upp på scenen och bad att få presentera ytterligare en skola, den nystartade serieutbildningen ”Allmän linje serieteckning” på Ädelfors Folkhögskola.

serieskolor på bokmässan 2011

Presentation av serieskolorna i landet. I förgrunden Hanna Peterson. Foto: Marcus Lindmark.

De kom från rymdens mörker – del 2 på gång!

På mässan passade Oscar Hjelmgren på att sälja sitt science fiction-osande album ”De kom från rymdens mörker!”, som bygger på science fiction-filmer från 1950- och 60-talet. Hjelmgren arbetar nu på en uppföljare och kunde på mässan meddela att de 27 första sidorna är klara. Uppföljaren har arbetsnamnet ”De kom från rymdens mörker – Del II” och ska involvera tidsresor” vilket förklarar varför huvudpersonen fortfarande kan se ung ut”, berättar Hjelmgren. Denna gång är det 1970- och 80-talets science fiction-filmer som står i fokus.

Oscar Hjelmgren på bokmässan 2011

Oscar Hjelmgren med sitt science fiction-album "De kom från rymdens mörker!”. Del 2 är under arbete, lovar Oscar. Foto: Marcus Lindmark.