Generic filters
Exact matches only
 • Nyheter
 • Nyheter
Seriefrämjandets styrelse har haft möte. Här kommer en sammanfattning av en del av det som sades.

Styrelseledamöternas ansvarsuppgifter fastställdes:

 • Johan Axelsson – kassör
 • Rene Engström – lokalföreningar
 • Ola Hammarlund – sekreterare, styrelsemöten, Urhunden
 • Ola Hellsten – webben
 • Christian Kindblad – bokutgivning, årsmöte
 • Liv Lingborn – Norgeansvarig, medlemmar
 • Jamil Mani – vice ordförande, projekt/evenemang
 • Michael Scholz – akademiska frågor
 • Thomas Storn – Svenskt seriearkiv
 • Fredrik Strömberg – ordförande, Bild & bubbla

Seriefestivalen ”I Seriernas Värld” i Malmö arrangeras av SeF vartannat år och äger rum i oktober-november. Projektledare är Lovisa Witt, som bland annat har hjälp av praktikanten Cajsa Eklund.

Nästa upplaga av alternativseriefestivalen ”Altcom” blir 2012, temat blir gränser och Mattias Elftorp är projektledare.

En utställning där 10 tecknare, däribland Fabian Göransson, Anneli Furmark, Ola Skogäng och Per Demervall, kommenterar verk av Strindberg håller på att produceras inför Strindbergsåret 2012. Sef och Strindbergsmuseet är medarrangörer. Utställningen öppnar i Angoulême och går sedan vidare bland annat till Svenska institutet i Paris.

Utställningen ”Mus Mouse Maus” visas f.n. i Paris på förintelsemuseet Mémorial de la Shoah samt i Sundsvall på stadsbiblioteket. Härnäst skall utställningen visas på Norrköpings serie- och animationsfestival ”Ruta till ruta”.

SeF håller på att ta fram nya webbplatser med WordPress. Serieframjandet.se kommer att innehålla information och nyheter om SeF, bildobubbla.se nyheter och recensioner. Även urhunden.se, seriearkivet.se och flera andra webbplatser är på gång. Målet är att de skall gå live innan nyår, då projektansvarige Jakob Hallin går på pappaledighet.

I samarbete med Serieskolan i Malmö har SeF börjat hålla serieaftnar 2-3 gånger per termin, närmast blir det ett besök av Julien Neel, skaparen av serien ”Lou”, som besöker festivalen ”I seriernas värld”.

Fanny M. Bystedt gjorde ett mycket bra arbete med Seriescenen på Bokmässan. Mässan vill att vi har mer program nästa år, och vi talar med dem om detta.

B&B nummer 189 är på gång. Kommande och planerade artiklar handlar bl.a. om Lena Furberg, Anneli Furmark och Sara Granér.

Vad gäller övrig utgivning, så kom en ny grafisk novellett av Frida Ulvegren till bokmässan. Grafiska novelletter är små häften av svenska serieskapare som SeF ger ut i samarbete med Kolik förlag. Det franska förlaget PLG vill ge ut Fredrik Strömbergs Swedish comics history på franska till Angoulêmefestivalen.

Projektet ”1000 serier” går vidare med Mattias Elftorp som projektledare på två spår: dels workshops som involverar invandrarungdomar med Mattias och Amanda Cassanelles, och dels att få etablerade serieskapare att skildra invandring.

Bland nyförvärven till Svenskt seriearkiv finns original av Ingrid Vang Nyman (dock inte Pippi Långstrump) och till Bertil Almqvists ”På tapeten” (har ännu ej hämtats ned till arkivet). Från nästa nummer skall arkivet ha ett fast uppslag i B&B. 2013 större invigning. Det har också kommit in forskarförfrågningar bl.a. om ”Prins Valiant”, en Olliepisod i 3-D och om seriedebatten i Finland.

Det händer saker inom den akademiska världen. Tidskriften Scandinavian Journal of Comic Art har startats och Nordic network for comics research, NNCoR, är på gång och skall ha ett första möte. Gunnar Krantz har startat en akademisk utbildning på Malmö högskola. Ytterligare en serieforskare, Jakob Dittmar som undervisar i mediakunskap, finns på Malmö högskola.

Man har ett förslag till nya stadgar på gång med sikte på ett första beslut kommande årsmöte.