Hundratjugosex år efter Arvid Falk och ”Röda rummet” befolkas Stockholm av andra konstnärsyngel. Inte är de på Berns, men på många andra lokaler. De slipper elda upp sitt golv eller pantsätta sina kläder, men lätt är det inte att etablera sig.
Att någon varit radikal kan vara svårt att ta till sig när det upprepas av alla delar av etablissemanget. Strindbergs berömmelse kan dämpa lusten att läsa honom. Jag läste ”Röda rummet” som tonåring och när jag nu gjorde om det förvånades jag över hur mycket jag minns men glömt varifrån, och hur mycket jag glömt: att den var så rolig.
Enligt litteraturkanon hade Strindberg få kvinnliga kollegor. Flera projekt har under 2000-talet försökt ändra den historieskrivningen genom att återigen sätta upp pjäser av 1880-talets samhällsdebatterande, populära och provocerande författarinnor. Dit hörde Anne Charlotte Leffler och Alfhild Agrell. Frida Stéenhoff, verksam 1890–1920, introducerade den moderna användningen av termen feminism i Sverige.
Joanna Hellgren
Joanna Hellgren är född 1981 i Stockholm. Har bott i Paris och New York, nu verksam i Stockholm. Hellgren är känd för sina serieromaner om föräldralösa Frances och hennes släkt i böckerna som bär huvudfigurens namn, samt för sina illustrationer. Joanna var dubbelt nominerad på seriefestivalen i Angoulême i Frankrike 2009, både för bästa franska seriealbum och för Artémisia-priset, som belönar bästa album av kvinnliga serietecknare.
Mer av Joanna Hellgren
- ”Frances Épisode 3”, Éditions Cambourakis, Frankrike 2012
- ”Frances II”, Galago, Sverige 2010
- ”Frances Épisode 2”, Éditions Cambourakis, Frankrike 2010
- ”Frances I”, Galago, Sverige 2009
- ”Frances Épisode 1”, Éditions Cambourakis, Frankrike 2008
- ”Mon frère nocturne”, Éditions Cambourakis, Frankrike 2008
- ”Min nattbror”, Författares Bokmaskin, Sverige 2006