Generic filters
Exact matches only

Det är en helt vanlig dag år 1904. Sommarkostymen hänger prydligt på stolen intill. August Strindberg provar i vanlig ordning sin hustrus kläder, och avnjuter lite likör, i tron att hon är på teatern. Så är inte fallet just denna ödesdigra dag. Harriet Bosse kommer på sin man mitt i transvestit­orgien.

Jag kallar min bild ”Men käre August!” Inspirationen till den fick jag efter att ha läst på lite om vår nationalskald. Han framstår ju inte som en sympatisk kille som man skulle vilja umgås med längre stunder.

Hur fick han egentligen en så vriden hatkärlek till det täcka könet? Var det inte i själva verket en längtan att få klä sig i frasiga spetsar och sätta rouge på kind, som drev August till en sådan ilska mot kvinnan? Det lär vi aldrig få veta. Men just denna sommardag år 1904 (som förmodligen var orsaken till den förestående skilsmässan makarna emellan!) låter jag i alla fall mannen som gillade att pennfajtas iklä sig rollen som ljuv dam: Fröken August.

Malin Biller

Malin Biller är född 1979 i Helsingborg, nu verksam i Oxelösund. Biller är mest känd för sina strippar och satiriska humorserier, men också för sin självbiografiska serieroman ”Om någon vrålar i skogen”, för vilken hon förärades Urhunden-priset för bästa album 2010. Biller vann andra pris i Kemis Nordiska Serietävling i både strippkategorin och novellkategorin 2006 samt första pris i Seriefrämjandets barnserietävling 2003 och tilldelades Gustaf Fröding-stipendiet 1998. Biller har medverkat flera i utländska antologitidningar, som slovenska Stripburger och norska Nemi.

Läs mer av Malin Biller

  • ”Om någon vrålar i skogen”, Optimal, Sverige 2010
  • ”Ilobilleri”, Arkinen Banaani, Finland 2010
  • ”LyckoBiller”, Egmont Kärnan, Sverige 2009
  • ”Du vet att du vill!”, Egmont Kärnan, Sverige 2008
  • ”Billerboken”, Collage förlag, Sverige 2005
  • ”Välkommen till Hammarö”, Seriefrämjandet, Sverige 2003