Generic filters
Exact matches only

Fakta

Bamse julalbum nr 20 [2010] Bamse julalbum nr 20 [2010]
Av: Författare: Rune Andréasson, Sören Axén, Jens Hansegård
Tecknare: Adam Blomgren, Francisco Tora, Tony Cronstam, Ann Härdfeldt, Thomas Holm (omslag)
Omfång: 52 sidor i färg
Format: 21 cm x 27,5 cm, mjuka pärmar, häftad
Utgivare: Egmont Kärnan
Utgivningsår: 2010
Språk: Svenska
Utgivningsland: Sverige
ISBN: 9789174054606
Betyg:

Bamse julalbum nr 20 [2010]

Böcker

”Bamse Julalbum nr 20” består av fyra serier. Det första äventyret är titelserien som heter ”Trolljul”, skriven av Jens Hansegård och tecknad av Adam Blomgren. Serien handlar om ett 425 år gammalt bergtroll som inte vet vad jul är för något. Hela serien följer Bamse-mall A1. En udda figur, som egentligen är snäll, råkar skrämma familjen Grävling. Bamse kommer bort sig i ett snöoväder och trollet tvekar om han skall hjälpa Bamse eller inte. Han kan ju råka skrämma Bamse! Det går bra och trollet får fira jul med Bamsefamiljen. Trista och standardiserade bilder med ett oinspirerat manus, då blir det inte bättre än så här. Sedan kommer ett par sidor om husmusen och katten Jansson av samma kreatörer. Inte så mycket att säga, de kivas som vanligt.

Albumets tredje serie är en repris från 1983 av Rune Andréasson och Francisco Tora. Serien har i grunden en enkel historia som Rune byggt ut med parallella historier och flera vändningar. Toras teckningar lämnar heller inget övrigt att önska mer än att dagens tecknare skulle få lite större frihet. För det är ett helt annat schvung i Toras pensel än de teckningar man ser i Bamsetidningen idag.

Den fjärde och sista serien är skriven av Sören Axén och även den en repris. För bilderna står Tony Cronstam och Ann Härdfeldt. Det som man lyfter lite på ögonbrynen över i det här avsnittet, som handlar om Vargen i pulkbacken, är att det helt är befriat från några moralkakor eller sensmoral. Nå, det här albumet är inte till för att analyseras, utan meningen är att målgruppen skall få en trevlig stund med sina favoritfigurer och kanske lite julkänsla. Tyvärr räcker det inte för mig, jag vill ha ut lite mer, även av ”Bamse”.

Avslutningsvis så kanske jag även skulle säga ett par ord om Thomas Holms omslagsbild som säljer in albumets titelserie på ett förträffligt sätt. I en bild har han lyckats sammanfatta titelseriens 16 sidor. En spännande bild som gör att man blir nyfiken på serien.