Generic filters
Exact matches only
  • Nyheter
  • Nyheter

Jean Giraud, eller Moebius som han även var känd som, har avlidit den 10 mars i år. Han föddes 1938 och blev under 1970- och 80-talen en av seriefrankrikes och världens mest uppburna serieskapare.

Under eget namn (ibland även som signaturen Gir) tecknade han västernserien ”Blueberry” i en mycket realistisk stil till manus av Charlier 1963–73. Under 1970-talet började han använda signaturen Moebius för att en en annan stil teckna science fiction-serier, till exempel ”Arzach” och ”Det lufttäta garaget” i Métal Hurlant. 1981 inledde han tillsammans med Jodorowsky arbetet med rymdeposet ”Inkalen”.

Han designade även filmer som ”Alien”, ”Tron”, ”Femte elementet” och ”Rymdimperiet slår tillbaka”. Många av de idéer han haft för en filmatisering av ”Dune” som aldrig blev av återanvändes i ”Inkalen”.