Generic filters
Exact matches only
  • Nyheter
Kristiina Kolehmainen (1956–2012). Bilden är hämtad från Serietekets blogg.
  • Nyheter

Den 27 mars avled plötsligt Kristiina Kolehmainen, Serietekets grundare, på grund av komplikationer kring en cancersjukdom. Den svenska serievärlden och kulturlivet har förlorat en sann eldsjäl och en originell personlighet.

Under de 15 år som hon envist drivit Serieteket vidare har hon som få andra promotat svenska serier och seriekonsten i stort både på hemmaplan och utomlands, där hon var en flitig besökare av seriefestivaler och skaffade sig ett stort kontaktnät. På hemmaplan ordnade hon ett flertal utställningar, program och egna festivaler – med SPX, numera Stockholms internationella seriefestival som kronan på verket. Många är de aktiva svenska serieskapare som vittnat om det stöd och uppmuntran de fått genom Kristiina och Serieteket. Sedan flera år var hon även medlem i Urhundenjuryn.

Stockholms internationella seriefestival kommer gå av stapeln som planerat. ”Den kommer att genomföras som Kristiina ville göra den och den kommer att bli fantastisk”, skriver hennes kollegor på Serietekets blogg. (En längre text med minnesord från hennes kollegor kan läsas här.)

En intervju med Kristiina Kolehmainen om hennes arbete med Serieteket fanns att läsa i senaste numret av Bild & Bubbla (nummer 190). Hennes liv och gärning kommer att få utrymme i ett kommande nummer av tidskriften.

Kristiina Kolehmainens död har uppmärksammats över hela världen, med artiklar på webbplatser i bland annat Frankrike, USA och Ryssland, vilket vittnar om vilket hålrum hon lämnat efter sig.