Generic filters
Exact matches only

Fakta

Det tredje testamentet V: Julius I Det tredje testamentet V: Julius I
Av: Författare: Xavier Dorison, Alex Alice
Tecknare: Robin Recht, Alex Alice (skiss)
Översättare: Karl Ridderström
Omfång: 84 sidor i färg
Format: 21,5 x 29,5 cm, mjuka pärmar
Utgivare: Albumförlaget
Utgivningsår: 2011
Språk: Svenska
Utgivningsland: Sverige
ISBN: 9789186783020
Betyg:

Det tredje testamentet V: Julius I

Böcker

Från Albumförlaget kommer ”Julius I”, en prequel till Xavier Dorisons och Alex Alices fullbordade tetralogi ”Det tredje testamentet”. Det är ju på modet med prequels nu för tiden, mest då i filmvärlden, men serierna är inte heller förskonade från företeelsen. Det finns egentligen inte något bra svenskt ord som motsvarar den engelska betydelsen; det rör sig alltså om en berättelse som kronologiskt föregår en tidigare publicerad framgångsrik story. Det handlar allt som oftast om att mjölka ur mer pengar ur ett koncept eller franchise – ta bara ”Star Wars” och dess avläggare som exempel.

I ”Julius I” ges då bakgrunden till mysteriet i ”Det tredje testementet”, med handlingen satt under det första århundradet efter Kristus. I centrum för handlingen står den romerske generalen Julius Publius Vindex, de intriger som leder till hans fall och det komplicerade förhållandet till en mystisk kristen krigsfånge som både fascinerar och retar gallfeber på honom.

Berättandet flyter på mycket smidigare och tydligare här än i tidigare album, och kanske är det nye tecknaren Robin Rechts förtjänst. Den ursprunglige tecknaren Alex Alice har förpassats till manussidan och har endast ritat storyboards till sidorna. Det är snygga bilder: realistiska men ändå storslagna och episka. Ja, filmiska skulle man rent av kunna säga.

Jag har alltid varit svag för skildringar av romarriket, men miljöerna tar inte över berättelsen. Några få tydligt utmejslade figurer lyfts fram: Julius, hans dotter Livia och den mystiske kristne. Det är en engagerande berättelse, men kanske inte direkt någon nagelbitare. Den rekommenderas för den som söker en lagom spännande historisk skildring med mystiska förtecken.

Det kan tilläggas att man inte behöver ha läst något av de tidigare albumen för att ha behållning av det här albumet.