Generic filters
Exact matches only

Fakta

Scener från Paradiset Scener från Paradiset
Av: Författare: Ville Ranta
Tecknare: Ville Ranta
Översättare: Jocke Laitala
Omfång: 72 sidor i färg
Format: 170 x 240 mm, inbunden
Utgivare: Optimal Press
Utgivningsår: 2011
Språk: Svenska
Utgivningsland: Sverige
ISBN: 9789185951338
Betyg:

Scener från Paradiset

Böcker

”Scener från Paradiset” är Ville Rantas tolkning av berättelsen om Adam och Eva, annars mest känd från bibelns Första Mosebok. Grunddragen är nog bekanta för de flesta: Eva frestas och äter kunskapens frukt, Gud blir vred och förvisar henne och Adam ur Eden, och så vidare. Hos Ranta finns allt detta med, men i hans originella tolkning blir det mycket mer sex, mer av huvudpersonernas grubblerier kring vad den nyvunna kunskapen innebär, och ett par tematiskt passande anakronismer, som upprättandet av en mur runt Kunskapens träd med kerubvakter som är så nitiska och avskyvärda att de hade passat utmärkt i vilken som helst amerikansk film från Kalla kriget som utspelade sig i Berlin.

Eftersom jag inte sällan talar om eller studerar förhållandet mellan serier och religion är detta ytterst intressant läsning för mig, med många härligt hädiska vändningar och fyndigt filosofiska funderingar. Det blir dock ibland lite förvirrat och hackigt. Adam och Evas samtal kan bli lite snåriga och det är inte någon uppenbar eller alltid helt lättläst serie. För den som inte har något emot att bedriva lite tolkningsverksamhet under sitt serieläsande så rekommenderas ”Scener från Paradiset” varmt. Det finns mer än ett sätt att läsa albumet och tål att läsas mer än en gång. Men det är inte för alla.

Precis som i hans tidigare ”Kajana”, som också utgivits på svenska, så är Rantas stil när det gäller såväl tecknande som berättande ganska enkel. Nytt för den här gången är ett uppfriskande rikt och varmt färgschema som ger de paradisiska bakgrunderna mer liv och som stundvis används väldigt effektivt för att förstärka känslor och tematik, även om det ibland målats med lite för breda penseldrag till en suddig effekt i både bokstavlig och bildlig bemärkelse.