Generic filters
Exact matches only
  • Nyheter
  • Nyheter

Minnesceremoni, nya seriealbum, svenska och internationella serietecknare, cosplay och framförallt serieförsäljning. Marcus Lindmark har gjort ett fylligt reportage om Stockholms stora seriehändelse våren 2012.

I år bytte Small Press Expo namn till Stockholms internationella seriefestival, men hölls som vanligt i Stockholms kulturhus. En viktig skillnad fanns dock, en av festivalens grundare, Kristiina Kolehmainen, tidigare chef för Serieteket, fanns inte längre med oss. Hon avled den 27 mars 2012. Kolehmainen arbetade in i det sista med årets festival och på fredagen hölls det en ceremoni i Kulturhuset med vin, livemusik och tal för att hedra hennes minne. Flera kulturpersonligheter inom seriescenen närvarade och på en stor vägg kunde man se ett 70-tal teckningar av Kolehmainen där olika serietecknare avbildat henne. Det fanns också en bok i vilken man kunde skriva minnesord.

Festivalfolk i lilla salen på SIS/SPX12.

Festivalfolk i lilla salen på SIS/SPX12. Foto: Marcus Lindmark.

På lördagen var det full fart på festivalen. Det fanns två stora rum med utställningsbord. Massor av serier till försäljning, allt från hemmagjorda fanzin till album gjorda av yrkesverksamma tecknare. Till detta ska läggas mängder av föreläsningar och debatter.

Festivalfolk i stora salen på SIS/SPX12.

Festivalfolk i stora salen på SIS/SPX12. Foto: Marcus Lindmark.

Själv inledde jag med att lyssna på Henrik Bromander, om hans nya album ”Smålands mörker” och på Simon Gärdefors som berättade om sitt albumsläpp ”Död kompis”. Bromander berättade att en kristen tidning reagerat starkt mot hans album och sagt sig ”vilja riva ut delar av innehållet för att de innehöll för grova sexscener”. Själv tog han det med ro och menade att sexet enbart fanns där för att skildra maktstrukturer i samhället.

Henrik Bromander (till vänster) och Simon Gärdenfors (i mitten) samtalar med Patrik Schylström (till höger) om sina nya album.

Henrik Bromander (till vänster) och Simon Gärdenfors (i mitten) samtalar med Patrik Schylström (till höger) om sina nya album. Foto: Marcus Lindmark.

Efter föreläsningen gick jag en tur i festivalens första stora rum, och träffade på serietecknarna Jenny Söderlund och Frida Larsson, som också är kända som Luna och Lion på nätet. Luna sålde sitt album ”Vortex”, som är en episk äventyrsberättelse om killarna Key och Fawn som reser mellan olika världar för att avvärja en invasion. Porten som invasionsstyrkan kommer ifrån heter Vortex. Serien kan också läsas online på: vortex.smackjeeves.com. Lion sålde albumet ”Vintervingar” med illustrationer baserade på boken ”Vinterhjärta”, som handlar om fyra barndomsvänner vars känslor för varandra förändras när de växer upp. Dessutom tampas de med monster på vägen. Läs mer om ”Vinterhjärta” på: www.kapitel1.se.

Från vänster: Luna och Lion visar upp sina nya alster som såldes på årets fanzinmarknad.

Från vänster: Luna och Lion visar upp sina nya alster som såldes på årets fanzinmarknad. Foto: Marcus Lundmark.

Vid ett annat bord träffade jag Elsie Rosberg, ansvarig utgivare för boken ”Klara, färdiga manga!” och två av tecknarna, Joakim Waller och Linnea Balck. Albumet, som innehåller vinnarna från Wasabi Press stora mangatävling, är reklamfinansierat och delades ut gratis på festivalen. ”Jag vann själv Bonnier Carlsens tävling Mangatalangen år 2007” förklarar Rosberg, ”och nu vill jag ge nya mangatecknare samma chans att teckna manga som jag själv fick”.

Från vänster: Joakim Waller, Elsie Rosberg och Linnea Balck visar upp "Klara, färdiga manga!". Albumet innehåller vinnarna från Wasabi Press stora mangatävling och är helt reklamfinansierat.

Från vänster: Joakim Waller, Elsie Rosberg och Linnea Balck visar upp "Klara, färdiga manga!". Albumet innehåller vinnarna från Wasabi Press stora mangatävling och är helt reklamfinansierat. Foto: Marcus Lindmark.

På festivalen hittade jag också Seriefrämjandets nyvalda styrelseledamot och redaktionsmedlem i Bild & Bubbla, Fanny M. Bystedt som cosplayade som Alena ur Kim W. Andersson nyutkomna album med samma namn. Författaren själv satt i närheten och signerade. ”Gissa om jag blev glad när jag såg hur Fanny klätt sig idag”, sade han.

Fanny M. Bystedt cosplayar som Alena på SIS12.

Fanny M. Bystedt cosplayar som Alena på SIS12. Foto: Marcus Lindmark.

Kim W. Andersson signerar "Alena".

Kim W. Andersson signerar "Alena". Foto: Marcus Lindmark.

Mot slutet av dagen fick jag syn på två av de internationella gästerna. Den ena var Posy Simmonds som skapat ”Tamara Drewe” och den andra var Julien Neel som gjort albumen ”Lou!”, som handlar om en 12-årig flickas uppväxt. ”Men till stor del bygger den på min egen uppväxt”, berättar Neel. Gemensamt för bägge två är att deras serier tagit steget utanför serierutorna till vita duken. För Simmonds skedde det förra året då hennes serie blev en riktig spelfilm, medan Neels serie blivit en tecknad TV-serie i Frankrike. Därmed hann jag inte mer på lördagen.

Posy Simmonds (till vänster) och Julien Neel (till höger). På bilden har de dock bytt album med varandra för att skoja till det.

Posy Simmonds (till vänster) och Julien Neel (till höger). På bilden har de dock bytt album med varandra för att skoja till det. Foto: Marcus Lindmark.

När jag återvände på söndagen, kom jag precis lagom för att springa in i radioprataren, skådespelaren, regissören och numera debuterande seriemanusförfattaren Johanna Koljonen, som var på väg ner till Kulturhusets första våning för att delta i en paneldebatt. Det nya albumet som Koljonen skrivit manus till heter ”Oblivion High” och handlar om hur Näcken börjar i högstadiet. ”Jag har alltid velat teckna serier”, berättade Koljonen, ”men jag gav upp vid 12 års ålder då jag insåg att jag inte var tillräckligt bra.” Istället har Nina von Rudiger, som också deltog i debatten, fått rita bilderna. Andra serieskapare som var på plats var Sofia Malmberg, aktuell med albumet ”Elin under havet”, Julia Thorell som gjort albumet ”Juni”, och Alice Engström som presenterade sitt kommande självbiografiska album ”August in June”. Moderator var Lisa Medin, som tecknar ”Medley” i serietidningen Utopi.

Johanna Koljonen (till vänster) och Nina von Rudiger (till höger) berättar om "Oblivion High".

Johanna Koljonen (till vänster) och Nina von Rudiger (till höger) berättar om "Oblivion High". Foto: Marcus Lindmark.

Lisa Medin samtalade med albumdebutanter. Från vänster: Lisa Medin, Alice Engström, Sofie Malmberg och Julia Thorell.

Lisa Medin samtalade med albumdebutanter. Från vänster: Lisa Medin, Alice Engström, Sofie Malmberg och Julia Thorell. Foto: Marcus Lindmark.

Knappt hade tecknarna lämnat scenen förrän Malin Biller klev på för att tala om sin Urhunden-belönade seriebok ”När någon vrålar i skogen”, intervjuad av Berit Viklund. Biller berättade bland annat att det tog henne sex år att skapa albumet, och att det också ska bli en uppföljare. Den ska heta ”Huvudstupa, hjärtat först.” och kommer att handla om vad Biller gjorde som ung tjej.

Malin Biller till vänster intervjuades av Berit Viklund.

Malin Biller till vänster intervjuades av Berit Viklund. Foto: Marcus Lindmark.

Slutligen träffade jag Kristina Eklund, medlem i Dotterbolaget, som ställde ut på seriefestivalen för andra året i rad med sina ångestladdade självbiografiska kollageserier. Därmed var seriefestivalen slut för min del och jag packade ihop mina saker och begav mig iväg.

Kristina Eklund visar upp sina seriekollage.

Kristina Eklund visar upp sina seriekollage. Foto: Marcus Lindmark.