Generic filters
Exact matches only

Fakta

Simma! Simma!
Av: Författare: Henrik Rehr
Tecknare: Henrik Rehr
Översättare: Ingemar Bengtsson
Omfång: 80 sidor i svartvitt
Format: 17 x 24 cm, hårda pärmar
Utgivare: Optimal Press
Utgivningsår: 2011
Språk: Svenska
Utgivningsland: Sverige
ISBN: 9789185951345

Simma!

Böcker

Danske Henrik Rehr är en veteran i seriesammanhang som varit aktiv ända sedan 1980-talet. Mest känd är han kanske för skämtserien ”Ferd’nand” som roat dagstidningsläsare världen över. Han ligger, tillsammans med manusförfattaren Morten Hesseldahl och skissaren Niels Roland, även bakom den prisbelönta seriesviten ”När kriget kom”. För ett par år sedan var han åter aktuell med svensköversatta ”Tribeca Sunset” och nu är det dags igen.

De ovan nämnda albumen är alla ganska realistiska. Men Rehr har andra strängar på sin lyra som verkligen visas upp i albumet ”Simma!”. Här visar han upp sin experimentella sida i en surrealistisk berättelse som är realistiskt tecknad.

Att beskriva albumets handling är inte det lättaste. Huvudpersonen är en trikåklädd man med simglasögon som simmar igenom olika fantasieggande och suggestiva miljöer. I dessa miljöer dyker det upp flertalet identiska män i kostym. Simmaren är även iakttagen av en pojke som även medverkar i egna passager, som ger känslan av att vara självbiografiska barndomsskildringar.

Det råder inget tvivel om att Rehr behärskar seriemediet. Hans bilder är oerhört välgjorda och rent utav vackra. Berättelsen blir även väldigt effektfull då han blandar teckningsstilar. Serien är i stort sätt realistiskt tecknad förutom de kostymerade männen som är tecknade på ett både komiskt och hotfullt sätt. Det är helt enkelt lätt att bli uppslukad av Rehrs magnifika bildspråk.

Men handlingen då? Vad ”Simma!” egentligen handlar om har jag ingen som helst aning. Jag fattar verkligen inte ett jota av serieromanen. Men förbålt vacker är den, och det räcker förvånansvärt långt i detta fall. Jag brukar reta upp mig på sådant jag inte förstår, men här gör det faktiskt inte så mycket. Läsvärd är serieromanen i alla fall.