Generic filters
Exact matches only

Fakta

Den sämsta får du gratis Den sämsta får du gratis
Av: Författare: Henrik Lange
Tecknare: Henrik Lange
Omfång: 197 sidor i svartvitt
Format: 15 cm x 15 cm, mjuka pärmar
Utgivare: Kartago Förlag
Utgivningsår: 2011
Språk: Svenska
Utgivningsland: Sverige
ISBN: 9789186003876
Betyg:

Den sämsta får du gratis

Böcker

Skämtteckningar har länge varit populära inslag i dagstidningar. Speciellt då de har en politisk eller satirisk udd och kommenterar samtiden. Teckningarna som finns i samlingsutgåvan ”Den sämsta får du gratis” har både en satirisk udd och kommenterar samtiden. Däremot är de inte politiska utan istället litterära. Vilket skänker lite fräschör till boken.

Henrik Lange har hållit på länge i Seriesverige. Hans stora genombrott kom dock efter många år i branschen med albumet ”80 romaner för dig som har bråttom” (2007). Sedan dess har han täljt guld med fler liknande böcker. Den här är dock lite annorlunda. I fyra års tid har Lange jobbat för tidningen Svensk Bokhandel där han kommenterat den litterära världen och ”Den sämsta får du gratis” samlar hans skämtteckningar från den tidningen.

Eftersom jag själv är i branschen har jag länge läst Svensk Bokhandel och en av tidningens höjdpunkter är just Langes skämtruta. Däremot blir det ett problem när den här typen av skämtteckningar ges ut i en samlingsutgåva. Det blir nämligen väldigt tydligt att innehållet är skrivet för ett annat medium. När satirteckningar som ska belysa samtiden väl hamnar i samlingsalbum har bäst före-datumet ofta passerats. Dessutom blir det lite tradigt att läsa så många skämtteckningar på rad. De gör sig bäst i dagspressen och liknande. Lange är inget undantag. Dessa teckningar passar bäst i Svensk Bokhandel. Men visst skrattar jag emellanåt och minns gamla litterära händelser och debatter. Jag hinner till och med bli en smula nostalgisk i och med att jag minns händelserna Lange skämtar kring.

Sammanfattningsvis är det här så bra det kan bli. I sitt rätta sammanhang är teckningarna briljanta, här blir det något enformigt. Läsvärda är de dock.