Generic filters
Exact matches only

Fakta

Djävulens viskning Djävulens viskning
Av: Författare: Ilpo Koskela
Tecknare: Ilpo Koskela
Översättare: Jocke Laitala
Omfång: 130 sidor i två färger
Format: Inbunden, 24 x 17 cm
Utgivare: Optimal Press
Utgivningsår: 2011
Språk: Svenska
Utgivningsland: Sverige
ISBN: 9789185951253

Djävulens viskning

Böcker

”Djävulens viskning” är ett klassiskt matinéäventyr i serieform komplett med flygplansdueller, nazistjägare och flykt i stulen sovjetkommendörsbil, allt i det händelserika och exotiska Kuba år 1961.

Man måste kanske vara cigarrfantast för att helt förstå premissen i boken, hela företaget går ut på att hitta och sen smuggla ut en fantastisk cigarrmakare så att han kan skapa en ny cigarrsort utanför Kuba.

Berättelsen är fast förankrad i tid och plats. Ilpo Koskela är en mästare på detaljer, det märks att han känner till miljön. Men kärleken till detaljerna blir ibland också bokens svaga sida. Den börjar med drygt tjugo sidor faktatext, en text som andas trista högstadieläxor. Texten ger bitvis en viktig bakgrund till berättelsen, men jag tycker att det hade kunnat göras på ett bättre sätt. Serien blir också väl nedtyngd av fakta ibland. På de ställen där fakta på ett naturligt sätt vävs in i berättelsen så kan det bli det fantastiskt, bilderna till exempel är otroligt tonsäkra i sin beskrivning av Havannas arkitektur, den kubanska landsbygden och tidstypiska flygplan och bilar. Men på andra ställen knorrar det falskt, särskilt vissa dialoger verkar konstgjorda och stolpiga. ”Djävulens viskning” är en välberättad och spännande historia, men jag tycker att faktanörderiet sätter lite krokben för bokens charm och humor.