Generic filters
Exact matches only
  • Nyheter
Tivoli nr 1/2009 (omslag)
  • Nyheter

Den 31 maj meddelade Positiv förlag i ett pressmeddelande att man 3,5 år efter starten, och ett år sedan en uppmärksammad omstart, nu väljer att lägga ner barntidningen Tivoli. Problem med distribution och lönsamhet verkar vara det eviga problemet för de mindre förlagen i Sverige. Enligt Kulturnyheterna på SVT kan en av anledningarna vara att Tivoli nu lägger ner vara att Kulturrådet inte beviljat dem något stöd. Prenumeranter kommer dock att kompenseras. Vi återger pressmeddelandet i sin helhet nedan.

Tivolit har slutat snurra. Inga fler tidningar kommer ut. I 3,5 år har den tvåhövdade redaktionen arbetat helt ideellt och gjort sammanlagt 31 utgåvor som var sjätte vecka lästs av uppemot 10 000 barn. Efter en uppmärksammad omstart förra sommaren då prenumerationsantalet tredubblades har man på Positiv förlag sökt med ljus och lykta efter en mer stabil organisation kring den kritikerrosade barntidningen men inte hittat någon lösning.

– Med nuvarande organisation hinner vi inte arbeta med den nödvändiga marknadsföringen eller utveckla givande temasamarbeten mot skola, företag och organisationer säger chefredaktör Camilla Nyman. Tivoli har varit en ovanligt innehållsrik barntidning med ambitioner att locka 5-10 åringar till läsning, eftertanke, skratt och eget skapande genom rykande färska originalserier av aktuella serieskapare, fantasieggande pyssel och aktiv barnmedverkan. Genom Tivoli har också klassiker som Loranga Masarin och Dartanjang samt Barna Hedenhös mött dagens barn i serieform. Många olika barnboksillustratörer och författare har hunnit medverka, som Anna-Clara Tidholm, Per Gustavsson och Stina Wirsén.

– Det är med sorg i hjärtat jag hör att Tivoli ska läggas ner, säger Seriefrämjandets ordförande Fredrik Strömberg. Tidningen har varit en oas i den svenska barnserieutgivningen; en viktig publiceringsmöjlighet för svenska serieskapare som vill nå en yngre publik och ett bevis på att man kan göra serietidningar med hjärta. Tivoli kommer att lämna ett stort hål efter sig.

– Det är oerhört sorgligt, säger Jennie Warg, redaktör på Tivoli. Vi får ideligen rapporter om hur uppskattad tidningen är hos barnen så det har verkligen varit ett svårt beslut.