Generic filters
Exact matches only
  • Nyheter
I media beskylls en scen ur Frank Millers "The Dark Knight Returns" ha tjänat som inspirationskälla för dödsskjutningarna i samband med massakern på premiären för nya Batman-filmen. Bild: Frank Miller. Copyright: DC Comics.
  • Nyheter

Biomassakern i samband med premiären för nya Batman-filmen har fått konsekvenser för både film- och serievärlden i form av uteblivna intäkter och ändrade storylines. Det finns antydningar till en ny moralpanik mot serier där bland annat serier av Frank Miller pekas ut som gärningsmannens inspirationskälla. Men idag finns också mer pengar än någonsin på spel när det gäller seriernas vara eller icke vara. Kanske är det därför som Warner Bros har skänkt en betydande summa pengar till en fond för offren.

Det var den 20 juli, under premiärdygnet för nya Batman-filmen ”The Dark Knight Rises”, som en ensam galning i skottsäker väst och hjälm kastade in en tårgasgranat i en biosalong och började skjuta vilt omkring. 12 personer dog och ett 60-tal skadades. Kort därefter grep polisen i Denver, Colorado, den 24-årige enslingen James Holmes. Han hade färgat håret rött och hävdade att han var Jokern, Batmans ärkefiende. (Dock verkar Holmes ha missat att Jokern har grönt hår, inte rött.) De tre skjutvapen han hade med sig hade han kommit över på laglig väg, något som fått president Obama att föreslå att det borde bli svårare för mentalt otillräkneliga personer att köpa vapen.

Dödsskjutningarna har inte oväntat påverkat biljettförsäljningen för filmen. Den har fortfarande gått oerhört bra, men hade kunnat gå bättre ändå. 20–25 % av amerikanska befolkningen är numera rädd för att gå på bio, enligt en färsk undersökning. Filmbolaget Warner Bros var snabba med att skänka en betydande summa pengar till en speciell brottsofferfond och att också uppmana alla serieläsare att göra detsamma. Huvudrollsinnehavaren Christian Bale sägs på eget initiativ ha besökt flera av offren för massakern. Kompositören Hans Zimmer har specialskrivit stycket ”Aurora” som kan laddas ner mot en frivillig donation till brottsofferfonden.

Händelserna i Denver har också påverkat serievärlden. DC Comics har valt att skjuta upp utgivningen av Batman Incorporated nr 3 en månad, eftersom innehållet annars riskerar att uppfattas som ”okänsligt”. I tidningen finns en serie där en lärare riktar ett vapen mot sina elever. Warner Bros har också beslutat att detaljgranska hela den kommande animerade TV-serien ”Beware the Batman” och byta ut en del av skjutvapnen mot något som liknar strålpistoler(!). Det finns antydningar till en ny moralpanik mot serier där bland annat serier av Frank Miller pekas ut som gärningsmannens inspirationskälla, särskilt en scen ur ”The Dark Knight Returns” där en galning i Gotham City öppnar eld i en porrbiosalong. Men idag finns också mer pengar än någonsin på spel när det gäller seriernas vara eller icke vara, och deras potential i andra medier, något som talar för att storföretagen kommer aktivt försöka motarbeta eventuella kampanjer mot serier.

Man ska absolut inte bagatellisera populärkulturens positiva och negativa inflytande, men ytterst vilar ansvaret för en människas handlingar på individen själv. Då räcker det inte att skylla på hårdrock, serier, TV-spel, videovåld eller Lady Gaga.

Länkar: