Generic filters
Exact matches only

Fakta

Ja till Liv! – Liv Strömquists ABC Ja till Liv! – Liv Strömquists ABC
Av: Författare: Liv Strömquist
Tecknare: Liv Strömquist
Formgivare: Elin Almered
Omfång: 140 sidor i färg
Format: 17 x 23,5 cm, mjuka pärmar
Utgivare: Ordfront Förlag
Utgivningsår: 2011
Språk: Svenska
Utgivningsland: Sverige
ISBN: 9789170376115

Ja till Liv! – Liv Strömquists ABC

Böcker

Liv Strömquist stärker sin position som en av Sveriges ledande serieskapare och tillika debattörer med boken ”Ja till Liv! – Liv Strömquists ABC”, som hyllas av Bild & Bubblas recensent.

Liv Strömquist är Sveriges kanske allra populäraste serieskapare på den här sidan millennieskiftet. Hon har blivit föremål för en unison hyllning från en jublande kritikerkår i samband med varje albumsläpp och har varit en frontfigur på den svenska alternativseriescenen allt sedan arbetet med det egna fanzinet Rikedomen i början av decenniet.

Bokdebuten kom 2005 med ”100% fett”, en samling fylld med kortserier i Strömquists vanliga anda – politiskt satiriska, ofta feministiska, med mörk humor, faktaspäckade analyser och orädd frispråkighet. Hon har därefter fortsatt att attackera samhällsstrukturer med sitt klassiska manér i serieböckerna ”Einsteins fru” (2008) och ”Prins Charles känsla” (2010). I dessa två album försökte hon upprätthålla genomgående teman, men med ”Ja till Liv!” är hon tillbaka i samma stil som hon hade i ”100% fett”, med fristående serieavsnitt. Denna gång rör det sig dock, vad jag kan bedöma, uteslutande om serier som redan har publicerats på annat håll, till exempel i Galago.

De olika serierna systematiseras med hjälp av ABC-bokens form, där A står för arbetslinjen och så vidare. ABC-greppet känns visserligen lite utnött och konstlat, men det är även lekfullt. Det ger dessutom en parodiskt pedagogisk inramning till albumet, något som passar bra till Strömquists informativa och ofta undervisande ton. Strömquist är en lärare som mycket passionerat och frispråkigt berättar för sina elever hur samhället egentligen är och som inte drar sig för hårda personangrepp mot makthavare och kändisar i sin kamp för att bekämpa samhällsstrukturella problem. En lärare som med sin tydliga subjektivitet kanske inte hade välkomnats i det svenska utbildningsväsendet, men som är underhållande, spännande och intresseväckande.

”Ja till Liv!” bjuder inte på något särskilt nytt under solen i jämförelse med Liv Strömquists tidigare album. Tematiken, estetiken och till viss del även ämnesvalen är desamma som i hennes tidigare verk. Men vad gör väl det? Strömquist har funnit ett uttryck som hon behärskar mycket väl och det är fortfarande kul och intressant att ta del av hennes engagerade och insatta iakttagelser av vårt samhälle, dess makthavare, dess celebriteter och helt vanligt folk. Hon finner ofta kreativa och underhållande infallsvinklar till sina serier, som i den där hon låter framtida forskare och arkeologer presentera våra dagars moderater och deras beteendemönster, på ett seminarium i en tid då moderaterna är en utdöd ras. ”Ja till Liv!” är en både rolig och tankeväckande seriebok.