Generic filters
Exact matches only

Fakta

Den stora jakten: Bok 1 Den stora jakten: Bok 1
Av: Författare: Jan Kjær
Illustratör: Jan Kjær
Översättare: Leif Jacobsen
Omfång: 119 sidor
Format: Inbunden
Utgivare: Bokförlaget Hegas
Utgivningsår: 2012
Språk: Svenska
Utgivningsland: Sverige
ISBN: 9789186625412
Betyg:

Den stora jakten: Bok 1

Böcker

Hegas är ett förlag som specialiserat sig på lättlästa böcker för barn. Böckerna har olika svårighetsnivåer anpassade till olika åldrar och färdigheter. Man jobbar också med LIX, läsbarhetsindex, vilket får lingvisten i mig att gå igång och tycka att det här känns mycket seriöst.

Hegas satsar också på serier; tidigare har jag läst och recenserat mangan ”Amulett bok 1: Stenväktaren”. Första delen av ”Den stora jakten” har också den serieanknytning, men är snarare att räkna som ett blandverk än ett renodlat seriealbum. Dansken Jan Kjær har skrivit och illustrerat handlingen med serierutor som fungerar som en fortsättning på och förlängning av prosatexten. I de fristående serierutorna illustreras ett skeende eller också uttalas repliker i pratbubblor. Rutorna är inte självständiga från prosatexten, och prosatexten skulle nog bli smått obegriplig utan serierutorna. De är snyggt hopvävda.

Historien är lite lagom spännande för barn från 10 år och uppåt. Handlingen utspelas i en fantasyvärld med medeltida kännetecken. Tonåringen Luka Korp genomgår en mognadsrit där byns schaman berättar vad man är menad att ägna sig åt, och till de flestas förfäran blir Luka utvald till människojägare. Snart blir han indragen i jakten på en mycket dödlig förrymd fånge.

Det känns dock som att det går väldigt fort att läsa boken – vilket ju är meningen. Det är förenklat och inte särskilt sofistikerat, men det är heller inte meningen. Jan Kjær är ingen oäven tecknare, utbildad som han är i USA på The Joe Kubert School. Han har även jobbat en del med storyboards för filmer, vilket märks. Tidigare har han även gjort en liknande bokserie, ”Taynikma”, med Merlin P. Mann.

Som med de flesta andra blandverk tycker jag att det här är spännande. Allt som kan locka barn till läsning är bra, och blir de dessutom serieintresserade så är ju det ännu bättre!