Generic filters
Exact matches only
 • Nyheter

Seriefrämjandet delar för 26:e gången ut sina prestigefyllda Urhundenplaketter. 2012 års pris för 2011 års bästa originalsvenska seriealbum går till »Vi håller på med en viktig grej« av Sara Hansson (Ordfront Galago). Priset för bästa till svenska översatta seriealbum går till »Tamara Drewe« av brittiska Posy Simmonds (Wibom Books). Specialpriset Unghunden för främjande av barn- och ungdomsserier i Sverige går till Janne Lundström.

Priserna delas ut av den kände historikern och serievännen Dick Harrison på Bok & Biblioteksmässan i Göteborg. Efter själva utdelningen kommer Seriefrämjandets ordförande Fredrik Strömberg att intervjua Unghundenpristagaren Janne Lundström på scenen.

Plats: Bok & Biblioteksmässan, Seriefrämjandets Seriescen, monternummer A02:40

Tid: Lördag 29 september, kl. 15.00

2012 års pris för 2011 års bästa originalsvenska seriealbum går till ”Vi håller på med en viktig grej” av Sara Hansson (Ordfront Galago).

Juryns motivering

»Sara Hanssons ›Vi håller på med en viktig grej‹. bygger på egna minnen och är en stor liten berättelse om att gå i femman, få en bästa kompis, höra Spice Girls för första gången och att slitas mellan skilda föräldrar. Med lika känsliga som roliga teckningar, tonsäkerhet i dialogen och ohämmad sympati för tjejerna skildrar Sara Hansson på ett självklart vis den barnsliga frihet som ryms i luckan mellan barndom och tonår.«

Sara Hansson är född 1986 i Alingsås, och har gått på Serieskolan Malmö. Hon är medlem i det feministiska serieskaparnätverket Dotterbolaget, och har medverkat i deras publikationer, liksom i Galago, Bang m.fl. , samt i radio. Hennes solodebut var »Den hemliga kroppen« som ingår i serien »Grafiska novelletter« som ges ut av Seriefrämjandet och Kolik förlag. »Vi håller på med en viktig grej« är hennes första fullängdsalbum, och handlar om barndom och vänskap i 90-talets Villasverige, sett genom 11-åriga Sara, som upptäcker Spice girls och blir bästis med Rebbe, som också är ett Spice girls-fan.

Att läsa om Sara Hansson:

 • Artikel i Seriefrämjandets Seriewiki: Läs här
 • Sara Hanssons egen blogg: Läs här
 • Presentation på Ordfronts webbplats: Läs här
 • Presentation av albumet på Galagos webbplats: Läs här

Förutom ”Vi håller på med en viktig grej” var följande originalsvenska seriealbum nominerade:

 • Jonsson, Mats: Mats kamp (Ordfront Galago)
 • Kanarp, Loka/Edenborg, Carl Michael: Hungerhuset (Kolik)
 • Källblad, Mats: Lång väg tillbaka (Optimal press)
 • Neidestam, Lina: Maran (Kolik)

2012 års Urhundenplakett för 2011 års bästa till svenska översatta seriealbum går till ”Tamara Drewe” av brittiska Posy Simmonds (Wibom Books).

Juryns motivering

»Prosa och seriesekvenser glider sömlöst in i varandra i ›Tamara Drewe‹, berättelsen om en förförisk och ambitiös kolumnist som förvrider huvudet på författare i skrivexil på den engelska landsorten. Posy Simmonds skildrar krockar mellan olika personligheter och olika sociala förutsättningar. Personernas kroppsspråk och minspel säger mer än tusen ord, och de inre monologerna avslöjar självbedrägerier men skapar också förståelse för komplicerade själar som Tamara Drewe och de människor som drabbas av henne.«

Brittiska Posy Simmonds har varit verksam som tidningsillustratör och skapare av serier och barnböcker sedan slutet av 1960-talet. Simmonds arbetar genom att kombinera serieformat uppblandat och prosastycken. Bland annat har hon i omgångar gjort veckoserier för The Guardian, där serieromanen »Tamara Drewe«, inspirerad av Thomas Hardys klassiska roman »Far from the madding crowd« (sv. Fjärran från vimlets yra), publicerades från 2005, innan den gavs ut i bokform 2007. »Tamara Drewe« är en dramakomedi, vars handling kretsar kring den vackra Tamara, som flyttar från storstaden in i ett ärvt hus i en liten by, intill ett bed & breakfast för författare. Hennes ankomst och skönhet får konsekvenser för flera personer i byn, bland annat innehavaren av bed & breakfast-gården, och två träffsäkert skildrade tonårstjejer som drömmer sig bort från byn. »Tamara Drewe« blev filmatiserad 2010, i regi av Stephen Frears. ”Tamara Drewe” har översatts till svenska av Anna Strandberg.

 Att läsa om Posy Simmonds:

 • Presentation hos British Council: Läs här
 • Artikel av serieexperten Paul Gravett: Läs här
 • Artikel i Wikipedia: Läs här

Förutom ”Tamara Drewe” var följande till svenska översatta seriealbum nominerade:

 • Bakman, Rikke: Glimtar (Optimal press; da.)
 • Katin, Miriam: När mamma brände Gud (Epix; am.)
 • Muller, Catel/Bocquet, José-Louis: Kiki från Montparnasse (Kolik; fra.)
 • Sacco, Joe: Gaza: fotnoter till ett krig (Ordfront Galago; am.)

2012 års Unghundenplakett för främjande av barn- och ungdomsserier i Sverige går till Janne Lundström.

Juryns motivering

»Janne Lundström får Unghunden för sina pionjärinsatser för de svenska serierna och för att från grunden bidragit till att bygga upp en svensk äventyrsserietradition, vilket bland annat har lett till att Fantomen numera är en del av det svenska kulturarvet och att det finns en konsumbutik i Bengalis djungler.  Han får också priset för att han begåvat serievärlden med egna, lika spännande som engagerade serier för barn och ungdomar och för att han alltid har delat med sig av sina unika, omfattande kunskaper om seriemediet.«

När en svensk licensproduktion av Fantomenserier började omkring 1970, var Janne Lundström en av de första manusförfattarna, som bidrog till att ge den svenske Fantomen en egen stil och inriktning. Han kom senare under 1970-talet att även skriva manus till de egna serierna »Johan Vilde« (tecknad av Jaime Vallvé) och »Gerilla-serien« (tecknad av Ola Nyberg). Han har under många år också författat en rad ungdomsböcker. Utöver manus- och bokförfattandet har Lundström också arbetat som redaktör för serietidningen Agent X9 1969-1975, och skrivit flera artiklar och böcker om serier (Bland annat »Det roligas teknik«, 1984). Han var med och grundade Seriefrämjandet 1968, och var redaktör för dess tidskrift Thud (nuvarande Bild & Bubbla) fram till 1975. Han har också varit ledamot av Svenska Barnboksakademien och juryn för Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne.

Att läsa om Janne Lundström:

 • Artikel i Seriefrämjandets Seriewiki: Läs här
 • Artikel i Phantomwiki: Läs här
 • Artikel i Wikipedia: Läs här
 • Presentation på Barnens bibliotek: Läs här

Kontakta pristagarna:

Sara Hansson kan nås via Galago:

Galago
Box 17 506
118 91 Stockholm
galago@ordfront.se
 

Posy Simmonds kan nås via Wibom Books:

Wibom Books
Hägerstensvägen 138
126 49 Hägersten
info@wibombooks.se

 

 • Mer information om priset kan läsas här
 • Lista på ledamöter i juryn för 2012 års pris: Läs här
 • Tidigare pristagare: Läs här/