Generic filters
Exact matches only
  • Nyheter
Karl Johnsson har signerat en bok åt Melise Lundberg som besöker mässan. I bakgrunden syns Kim W. Andersson.
  • Nyheter

Då var ännu en bokmässa avslutad. Även i år blev det flera spännande möten med serieskapare och nyheter från serievärlden. Marcus Linda Lindmark rapporterar som vanligt i både text och bild.

När jag kom dit på fredag eftermiddag var både Don Rosa (uppmärksammad Kalle Anka-tecknare) och Tony Cronstam (”Elvis”) igång med signering, medan Mark Levengood (känd programledare) stod på en scen i närheten och pratade om något helt annat. Det var en surrealistisk känsla att stå där omgiven av så många kulturpersonligheter samtidigt. Jag började med att gå fram till Tony – som flankerades av sin fru och medskapare Maria Cronstam – för att få veta lite mer om deras senaste seriealbum.

Don Rosa diskuterar med en besökare under signeringen. Foto: Marcus Linda Lindmark.

”Vi är jätteglada för vår senaste bok ’Fredagsmys’”, säger Tony Cronstam. ”Den inte bara underhåller utan är också menad som en reflektion över det samhälle som vi lever i. Fredagsmys signalerar ju att man umgås med varandra, men för många föräldrar finns inte tid till det. Och det är det vi vill visa med albumets omslag där Elvis håller på med sin IPhone, Lillan ser på TV och Hedvig knappar på sin laptop.”

Tony Cronstam visar senaste Elvisalbumet. Foto: Marcus Linda Lindmark.

Efter att bara ha gått några meter springer jag in i en annan tecknare som är och besöker mässan. Det är Henri Gylander som precis utkommit med en ny självbiografisk seriebok i Finland som heter ”Unia Ja Toiveita”. Jag frågar honom om han kan berätta lite om bakgrunden till albumet, vilket han gärna gör.

Henri Gylander på bokmässan 2012. Foto: Marcus Linda Lindmark.

”Det började med en grafisk novellett som Seriefrämjandet gav ut”, säger Gylander. Den var baserad på hans upplevelser av liv och död ur ett barnperspektiv. ”När jag senare skickade den till den Nordiska serietävlingen i Kemi vann den första pris.” Strax därefter fick han kontakt med Finlands största alternativserieförlag, och serien byggdes på med ytterligare en historia från hans vuxenliv. Nu finns bägge serierna samlade i ett album som fått ett varmt mottagande i Finland där det givits ut. Gylander kunde ännu inte säga när albumet ska utkomma på svenska, men tror det blir någon gång under nästa år.

Malin Lindroos på bokmässan 2012. Foto: Marcus Linda Lindmark.

Knappt har jag hunnit avsluta mitt samtal med Henri innan serietecknaren Malin Lindroos kommer fram till mig och berättar att hon har med sig färdiga skisser till mitt egna serieepos ”Transa på tåg” (som jag har skrivit manuset till). Malin Lindroos tecknar kapitel 16. ”Transa på tåg” handlar om mina upplevelser av att vara transvestit och planeras utkomma under Stockholms internationella seriefestival i april nästa år. Mer info finns på www.marcushome.se/transa/.

Karaktärsdesign till ”Transa på tåg”, kapitel 16 av Malin Lindroos. Foto: Marcus Linda Lindmark.

Slutligen träffar jag Kolbeinn Karlsson, upphovsmannen bakom ”Trollkungen”. Han kan avslöja att han har inlett ett samarbete med musikern Billie Lindedal som sjunger i Promise and the Monster. Tillsammans ska de stänga in sig i en stuga i Bohuslän och skapa en kroppsnära skräckhistoria i serieform.

Kolbeinn Karlsson visar den amerikanska versionen av ”Trollkungen”. Foto: Marcus Linda Lindmark.

Innan jag lämnar lokalen hinner jag även snappa upp ett rykte om två olika fester med serieanknytning efter Bokmässan. Den ena är på Serieateljén som har öppet hus, och den andra är en releasefest som tecknarkollektivet Världens Ende ordnar. Själv valde jag att gå på Serieateljéns fest där det blev seriemingel och vin.

Efterfest på Serieateljén. Från vänster: Sebastian Ericson, Marcus Linda Lindmark och Karl Holmqvist. Foto: Nickan Jonasson (används med tillstånd från fotografen).

Även på lördagen pågick det signeringar och både Nina Hemmingsson (”Mina vackra ögon”) och den danske skämtserietecknaren Mikael Wullf (”Wumo”) var i full gång när jag kom dit. På scenen pratade Lena Ackebo om skapandeprocessen bakom sina seriefigurer och avslöjade att en man med tydlig flint är hennes seriealterego. Även Karl Johnsson signerade sina serier i en annan del av mässan.

Nina Hemmingsson signerar en serie åt Marcus Stenberg som besöker mässan. Foto: Marcus Linda Lindmark.

Mikael Wulff signerar en serie åt Helene Ericsdotter på bokmässan 2012. Foto: Marcus Linda Lindmark.

Lena Ackebo presenteras på Seriescenen av förläggare Rolf Classon på Kartago förlag. Foto: Marcus Linda Lindmark.

Bokmässan på lördagen bjöd också på några nya heta serienyheter från Kim W. Andersson (”Alena”, ”Love Hurts”). Han berättade att han ligger bakom omslagen på Engelsforstrilogin, av Sara Elfgren och Mats Strandberg där böckerna ”Cirkeln” och ”Eld” ingår. Nu ska Kim W. Andersson, Karl Johnsson (”Mara från Ulthar”) och Lina Neidenstam (”Maran”, ”Zelda”) tillsammans med författarna av de böckerna göra ett seriealbum baserat på Engelsforstrilogin. Albumet släpps först nästa år men redan till jul kommer vi att få ett 20 sidor långt smakprov av serien i tidningen Utopi. ”Albumet är dock ingen serietolkning av böckerna utan en helt fristående historia”, försäkrar Andersson.

Kim W. Andersson visar en bok till vilken han tecknat omslaget. Lånad av Hallongrottan som sålde boken på mässan. Foto: Marcus Linda Lindmark.

Efter denna mastiga och fartfyllda helg kände jag att jag med rätta behövde få ta det lite lugnt. Därför valde jag att avstå från Bangs releasefest och allt det andra som pågick på kvällen och bara softa på ett nattöppet café med några vänner. Därmed var årets Bokmässa slut för min del.

Lena Ackebo pratar om sina verk på Seriescenen 2012. Foto: Marcus Linda Lindmark.