Generic filters
Exact matches only

Fakta

Östberga komvux – Matte för vuxna med särskilda behov Östberga komvux – Matte för vuxna med särskilda behov
Av: Författare: Joel Uhr, Ebrahim Isaacs
Tecknare: Olle Ljungström
Formgivare: Johan Melbi
Omfång: 90 sidor i färg
Format: 17,3 x 19,4 cm, kartonnage
Utgivare: Bonnier Fakta
Utgivningsår: 2011
Språk: Svenska
Utgivningsland: Sverige
ISBN: 9789174241365

Östberga komvux – Matte för vuxna med särskilda behov

Böcker

När jag började läsa ”Östberga Komvux – Matte för vuxna med särskilda behov” var min första tanke att min far hade älskat den boken. Han var elektriker till grunden men hade under sina sista levnadsår uppgiften att lära ut matte och ellära på Lernia här i Malmö. Han letade alltid efter ett lättsamt sätt att närma sig det ämne som så många tycker är det tyngsta och tråkigaste under sin skolgång. Och han gjorde sitt bästa för att göra det roligt och intressant nog för att få igång elevernas intresse länge nog att lära ut grunderna i detta hatade ämne.

”Östberga Komvux” är en mycket roande bok. Humorn är skarp men hjärtlig, och språket är rått och rättframt, vilket ger den en ton man känner igen från En rolig halvtimme, men med ett helt nytt användningsområde. Jag skrattade mycket när jag läste de första 20 sidorna, men sedan mattades det av och vid slutet av boken kändes den lite lång för mig. Kanske beror det på att jag är fel åldersgrupp eller också har författaren inte riktigt tänkt på att variation är viktigt. Särskilt om det är en bok som skall roa oss och ge en nytändning till ett gammalt trött skolämne. Hur som helst är den ett gott skratt för alla som har gått ut grundskolan och tittar tillbaka på de enfaldiga exempel de tvingats räkna igenom under sina skoldagar och jämför dem med de uppgifter som presenteras här. Väldigt lika i sin natur men ändå fundamentalt skilda i sin gestaltning.

Det jag har svårigheter med när jag läser boken är slangspråket som används. Kanske för att det inte är de slanguttryck man använder här nere i Skåne eller för att jag själv har valt att vårda mitt språk och försöka låta bli att använda mig av de ord som inte tillhör ”god svenska”. Är man skåning är det alltid svårt för folk uppåt landet att förstå vad man säger (har jag fått höra av dem) så man vill inte förvirra dem ytterligare genom att lägga in regionala ord om man kan undvika det. Slangspråket i boken ger den en väldigt lokal ton och jag misstänker att det är en medveten berättarteknik från författarnas sida, och det gör naturligtvis att de som växte upp runt den här regionen känner sig mer hemma med texten och förstår den bättre än vi som inte gjorde det har möjlighet att göra.

Det verkligt positiva är att när jag sätter mig ner och räknar igenom några av de uppgifter som Isaacs och Uhr satt samman så märker jag genast att det är mer än humor som lagts ner på den här boken. Talen jag har valt är alla möjliga att lösa och jag tror att detta är bokens dolda men trots det starkaste sida. Många avfärdar den säkert som en bit kuriosa och det är synd. Om du skall lära ut matte till skoltrötta vuxna individer så tror jag att den humor som handlar mycket om sprit och sex och andra vuxenaktiviteter kan fånga elevernas intresse länge nog för att de skall ha möjlighet att lära sig grunderna, och det kan inte vara något negativt. För förstår du grunderna kommer du att förstå resten har jag från god auktoritet, så hatten av för er, gentlemän.