Generic filters
Exact matches only

Fakta

Karstein Volles skjebner – et kunstnerisk selvmord Karstein Volles skjebner – et kunstnerisk selvmord
Av: Författare: Karstein Volle
Tecknare: Karstein Volle
Omfång: 96 sidor i färg
Format: 10,5 x 14,8 cm, trådbunden, hårda pärmar
Utgivare: Jippi Forlag
Utgivningsår: 2012
Språk: Norska
Utgivningsland: Norge
ISBN: 9788292226384
Betyg:

Karstein Volles skjebner – et kunstnerisk selvmord

Böcker

Det är något med kombinationen medelålders män och döden för närvarande. Eller också har det alltid pågått, bara det att jag själv helt enkelt på sistone börjat känna det obönhörliga flåset i nacken. Jag tycker mig hur som helst se spåren av den slemme liemannen överallt nuförtiden – i verkligheten likväl som i kulturen. Så också i denna norska danse macabre, där Volle konstaterar exakt samma sak om sin egen existens och därefter raskt ställer upp ett antal regler för hur man kan och bör förhålla sig till fenomenet. För att sedan – på alla upptänkliga sätt – häda och smäda som en slags svartsynt terapi, i ett tappert försök att besvärja det slutgiltiga genom att stelt grina det i ansiktet.

Boken är liten och mycket prydlig, i ett nutida manér där även själva den grafiska formen spelar stor roll för uttrycket. Visserligen är Volle lite slarvigare i linjeföringen än en hel del andra av dagens formgivningsfascinerade serieskapare, men det lyckas han kompensera för på flera sätt – exempelvis genom uppfriskande undergroundinfluenser och sparsmakat unik färgläggning. Precis som med det visuella så är variationen stor även manusmässigt, många olika aspekter på dödsrädslan hinner avhandlas i en ovanligt fantasifull blandning av rå humor och glimtar av djupaste allvar.

Kanske är det bara jag som är blasé, cynisk och avtrubbad, men med tanke på upplägget hade jag nog önskat mig mer ännu mer nerv och desperation i berättandet. Både ämnet och hanteringen är visserligen egentligen såpass känslomässigt starka och självutlämnande som man rimligen kan kräva, åtminstone bitvis, men helheten blir ändå på något vis lite för distanserad för min smak.

Däremot blir jag definitivt sugen på att läsa mer av Volle, som jag tidigare haft ytterst vaga begrepp om. Han visar i denna bok att han är en intelligent och reflekterande serieskapare, och borde därför rimligen ha gjort andra intressanta saker under sin karriär.