Generic filters
Exact matches only
  • Nyheter
  • Nyheter
Få har nog missat den sorgliga nyheten att det svenska alternativserieförlaget Optimal Press lägger ner verksamheten. Orsaken sägs vara en skattesmäll häromåret, vilken redaktören Ingemar Bengtsson förgäves försökt råda bot på genom erbjudande och rea.

Efter några dagar av spridda kommentarer som beklagade förlagets nedläggning kom så den 28 januari en sorts officiell bekräftelse från Optimal på förlagets Facebook-sida, där man påminde alla om storheten i förlagets, och inte minst Ingemar Bengtssons, gärning. Vi återger hela meddelandet nedan, det talar för sig självt:

OPTIMAL PRESS 1991-2013
21 ÅR, 151 TITLAR, 18179 SIDOR

FÖRLÄGGARE
Ingemar Bengtsson (1991-2013) och Mikael Tegebjer (1991-97)

SERIESKAPARE
Emma AdBåge, Daniel Ahlgren, Midhat ”Ajan” Ajanovic, Riikka Ala-Harja, Jimmy Almén, Bo Alvarsson, John Andersson, Pidde Andersson, Johan Andreasson, Bo Ashi, Lene Ask, Niklas Asker, Rikke Bakman, Catarina Batista, Søren Behncke, Nora Below, Jenny Berggrund, Malin Biller, Jenny Maria Brändström, Fanny M. Bystedt, Erik Bäcklund, Aldo Carota, Amanda Casanellas, Tony & Maria Cronstam, Peter Danielsson, Terhi Ekebom, Johnie Ekman, Åsa Ekström, Mikaela Elf, Mattias Elftorp, Tinet Elmgren, Alice Engström, Angelica Ericsson, Martin Ernstsen, Lisa Ewald, Jojo Falk, Maja Falke, Thomas Fels, Anna Fiske, Lars Fiske, Martin Flink, Kim Flymar, Oskar Forsgren, Camilla Forsman, Åke Forsmark, Martin ”Core” Fredrikson, Anneli Furmark, Stef Gaines, Rolf ”Zwing” Geschwind, Rasmus Gran, Sara Granér, Åsa Grennvall, Michael Gullbrandson, Max Gustafson, Hanna Gustavsson, Eva Gyberg, Henri Gylander, Simon Gärdenfors, Fabian Göranson, Matti Hagelberg, Lauri Hannu, Klaus Haapaniemi, Finn ”Finsta” Hallin, Monica Hellström, Bjarni Hinriksson, Tony Hult, Maria Isenbecker, Marcus Ivarsson, Jacob, Ulf Jansson, Jason, Kristian Eskild Jensen, Johan Jergner-Ekervik, Clara Johansson, Nickan Jonasson, Jens Jonsson, Mats Jonsson, Claes Jurander, Loka Kanarp, Sofia Karlström, Peter Kielland-Brandt, Magnus Knutsson, Ilpo Koskela, Kati Kovács, Gunnar Krantz, Johan F. Krarup, Nicolas Krizan, Anton Krüll, Steffen Kverneland, Mats Källblad, Viktoria Laeben-Rosén, Henrik Lange, Mats Erland Larsson, Robin Larsson, Jari Lehikoinen, Lissu Lehtimaja, Daniel Lenneér, Julie Leonardsson, Mika Lietzén, David Liljemark, Sofia Lindh, Andreas Lindén, Maja Lindén, Joakim Lindengren, Håkan Lindgren, Pontus Lundkvist, Maja Lüning, Joel Melasniemi, Mikael Mildén, Hanneriina Moisseinen, Coco Moodysson, Søren Glosimodt Mosdal, Lasse Mulvad, Tommi Musturi, Stefan Nagy, David Nessle, Christopher Nielsen, Jan Nirving, Daniel Novakovic, Karin Nyberg, Magnus Olsson, Mikael Oskarsson, Pentti Otsamo, Stefan Petrini, Robert Pettersson, Joakim Pirinen, Ville Pirinen, Jens Prenke, Ulf Rahmberg, Ville Ranta, Henrik Rehr, Tomi Riionheimo, Patrik Rochling, Jii Roikonen, Johanna ”Roju” Rojola, Elise Rosberg, Elisa Rossholm, Sylvain Runberg, Karna Rusek, Åsa Sandzén, Hans Sidén, Irisz Simon, Olof Siverbo, Gustaf Skördeman, Jan Solheim, Hanna Stenman, Emelie Stigwan, Patrik Stigzelius, Jens K Styve, Magnus Svenningsson, Roy Søbstad, Tiitu Takalo, Mikael Tegebjer, Carl Bruno Tersmeden, Jacob Tersmeden, Thomas Thorhauge, Astrid Thorlund, Calle Thörn, Petteri Tikkanen, Mikael Tomasic, Katja Tukiainen, Marko Turunen, Karstein Volle, Amanda Vähämäki, Tom Waldton, Johan Wanloo, Terrie Warren, Tomas Zackarias Westberg, Anders Westerberg, Mattias Wiberg, Theresa Widjeskog, Maria Wigelius, Per-Erik Winberg, Yosh, Tor Ærlig, Li Österberg, Emelie Östergren, Emre Özdamarlar

TEXTER
Midhat ”Ajan” Ajanovic, Clemens Altgård, Channa Bankier, Ingemar Bengtsson, Helena Eriksson, Thomas Fels, Åke Forsmark, Mikael Frennesson, Pontus Hammarén, Harto Hänninen, Fredrik Jonsson, Claes Jurander, Marit Kapla, Petri Kemppinen, Magnus Knutsson, Gunnar Krantz, Martin Kristenson, Nicolas Krizan, Jocke Laitala, Joakim Lindengren, Molly Lindengren, Anna-Lena Lodenius, Jan Magnusson, David Nessle, Erik Nilsson, Isabella Nilsson, Johannes Nilsson, John Peter Nilsson, Göran Ribe, Kamilla Rydahl, Olof Siverbo, Olle Sjögren, Fredrik Strömberg, Mikael Tegebjer, Fredrik af Trampe, Lars Törngren, Ola Åstrand

MUSIK
Ray Pacino Ensemble, Boys’r’us och Sugardaddy (men på kontoret lyssnar vi alltid på The Fall)

ÖVERSÄTTARE
Ingemar Bengtsson, Stina Blom, Henri Gylander, Minna Henriksson, Ninni Holmqvist, Jocke Laitala, Madeleine Midenstrand, Peter Nilsson, Adolf Petersen, Christina N. Preinfalk

FORMGIVARE
Nicolas Krizan
(med enstaka inhopp av Ingemar Bengtsson, Göran Boardy, Ilpo Koskela, Gunnar Krantz, Joakim Lindengren, David Nessle, Steffen Rayburn-Maarup, Tommi Musturi, Björn Schagerström, Mikael Tegebjer, Karstein Volle, Tomas Zackarias Westberg, Ola Åstrand)

REDAKTÖRER
Ingemar Bengtsson
Mikael Tegebjer (redigerade hälften av utgivningen 1991-97.)
(med enstaka inhopp av Henri Gylander, Harto Hänninen, Petri Kemppinen, Martin Kristenson, Sofia Lindh, Joakim Lindengren, David Nessle, Robert Pettersson och Emelie Stigwan. )

OPTIMALJOBBARE
Erna Ajanovic, Midhat Ajanovic, Samira Ajanovic, Per-Erik Bengtsson, Annakarin Candy Dollheart, Nils Essle, Stef Gaines, Åsa Grennvall, Henri Gylander, Nicolas Krizan, Sofia Lindh, Jakob Mårtensson, Stefan Nilsson, Mike Olsson, Björn Schagerström, Stig Swedberg, Mikael Tegebjer och många fler!

URHUNDENPLAKETTER FÖR BÄSTA SERIEALBUM
• Urhunden 1996 för bästa originalsvenska seriealbum 1995: ”Garagedrömmar” av Mats Kjellblad.

• Urhunden 1998 för bästa originalsvenska seriealbum 1997: ”Hjärteblod” av Anders Westerberg

• Urhunden 1998 för bästa översatta seriealbum 1997: ”Karu Cell” av Kati Kovács (Finland).

• Urhunden 1999 för bästa originalsvenska seriealbum 1998: ”Allt för konsten” (antologi).

• Urhunden 2001 för bästa översatta seriealbum 2000: ”Vänta lite…” av Jason (Norge).

• Urhunden 2002 för bästa översatta seriealbum 2001: ”Holmenkollen” av Matti Hagelberg (Finland).

• Urhunden 2003 för bästa originalsvenska seriealbum 2002: ”Sjunde våningen” av Åsa Grennvall.

• Urhunden 2004 för bästa översatta seriealbum 2003: ”Allt för konsten 4” (nordisk antologi).

• Urhunden 2005 för bästa originalsvenska seriealbum 2004: ”Amatörernas afton” av Anneli Furmark.

• Urhunden 2008 för bästa översatta seriealbum 2007: ”Olaf G.” av Lars Fiske och Steffen Kverneland (Norge).

• Urhunden 2011 för bästa originalsvenska seriealbum 2010: ”Om någon vrålar i skogen” av Malin Biller.

Vi har fått en del andra priser också (Adamson, Nöjesguiden, Svenska Serieakademins diplom etc) men jag har ingen lista över dessa.

Nu kommer jag att ägna mig åt annat än att ge ut serieböcker. Tack för den tid som varit!

Vänliga hälsningar
Ingemar Bengtsson, förläggare