Generic filters
Exact matches only

Fakta

Samurai Deeper Kyo nr 33 Samurai Deeper Kyo nr 33
Av: Författare: Akimine Kamijyo
Tecknare: Akimine Kamijyo
Översättare: Karl-Fredrik Strömberg
Omfång: ca 190 sidor i svartvitt
Format: Häftad, pocket
Utgivare: Egmont Kärnan
Utgivningsår: 2008
Språk: Svenska
Utgivningsland: Sverige
ISBN: 9789172699311

Samurai Deeper Kyo nr 33

Böcker

När hjältarna hittar ett laboratorium fullt av barn med röda ögon får de onda aningar. Är de experiment som är utförda av Mibu-klanen? Och i så fall i vilket syfte?

Året är 1604 och den resande medicinförsäljaren Kyoshiro fortsätter sin resa i dåtidens Japan. Det är mycket action som gäller och de motståndare som Kyoshiros alternativa personlighet Demonögat Kyo stöter på i jakt på dennes kropp blir hela tiden starkare. I den här installationen av serien fortsätter seriens hjältar sin resa, efter att ha varit tvungna att besegra både Yuan och Tokito, och kommer till Hishigis fästning. Där hittar de ett laboratorium fullt av barn med röda ögon. De verkar tillhöra ett experiment som är utfört av Mibu-klanen. Under tiden försöker Yukimura rädda både Sakuya och Yuya från den röda kungen. Men kungen visar sig vara mäktig, kanske till och med för mäktig.

Illustrationerna i ”Samurai Deeper Kyo” är välgjorda och karaktärerna är intressanta, men så här långt in i serien börjar variationerna ta slut. Stridsscenerna är snygga, känns fulla av rörelse och är väl anpassade till seriens längd. Det finns mycket blod och skador i sann shōnen-stil. Det är dock även ett nödvändigt berättardrag för att understryka hur farlig Kyo verkligen är nu när skurkarna hela tiden växer i styrka i och med hjältarnas frammarsch mot det verkliga målet. Och de har kommit en bra bit på vägen mot sin slutdestination, vilket gör att det känns som om ”Samurai Deeper Kyo” kämpar i uppförsbacke, precis som många andra manga med samma tema. Det är en transportsträcka i mer än en bemärkelse och får läsaren att läsa igenom volymen mer i förväntan om vad som komma skall än i förtjusning över vad de verkligen läser.

För er som inte är bekanta med serien så utspelar sig ”Samurai Deeper Kyo” fyra år efter slaget vid Sekigahara. Den kvinnliga prisjägaren Yuya Shiina träffar medicinförsäljaren Kyoshiro Mibu, som hon misstar för tusenmannadråparen Demonöga Kyo. Kyoshiro är dock inte Kyo vilken känns igen på att hans ögon är röda som blod. Kyoshiro har dock Kyos själ boende i sin kropp och han tar ibland över kontrollen. Det verkliga namnet på Kyo är 鬼目の狂, Oni Me no Kyō. Ni som är bekanta med japansk mytologi inser nog genast att översättningen här inte är helt korrekt. Oni är ingen demon utan just en oni, men eftersom vi inte har någon motsvarighet till de varelserna här så har namnet istället översatts med demonögat. Det blir trots sin naturliga förklaring en aning missvisande eftersom oni är en varelse som inte är uttalat varken ond eller god. Anledningen och kopplingen till demoner är att de går att finna i den japanska motsvarigheten till helvetet eller underjorden där de straffar de onda människorna som kommer dit. Trots det har onin kapacitet till att vara både god och ond, men en demon har, enligt vår västerländska tradition endast en läggning och är berövad alla goda egenskaper.