Generic filters
Exact matches only

Fakta

Samurai Deeper Kyo nr 34 Samurai Deeper Kyo nr 34
Av: Författare: Akimine Kamijyo
Tecknare: Akimine Kamijyo
Översättare: Magnus Johansson
Omfång: ca 210 sidor i svartvitt
Format: Häftad, pocket
Utgivare: Egmont Kärnan
Utgivningsår: 2009
Språk: Svenska
Utgivningsland: Sverige
ISBN: 9789186219154

Samurai Deeper Kyo nr 34

Böcker

Hur hanterar man bäst sin motståndares styrkor? Enligt den kände krigsstrategen Sun Tzu så vänder man hans styrkor mot honom och det är precis vad som Kyo och gänget råkar ut för i den här volymen av ”Samurai Deeper Kyo”.

Den här gången måste Kyo och hans sällskap möta den fasanfulla tekniken Medusas öga – en konst som får dem att vända sig mot varandra. Alla de som blir manipulerade av ögats makt ser rött. Gruppen står inför två av de starkaste motståndare som de någonsin mött. Hur skall gruppen ta sig förbi detta hinder i sin resa för att finna Kyos kropp med livet i behåll?

Illustrationerna i ”Samurai Deeper Kyo” är välgjorda och karaktärerna är intressanta. Kanske är vissa av karaktärerna en aning för lika i sin framtoning, så det gäller att vara uppmärksam när man läser. Stridsscenerna är snygga, fulla av rörelse och är väl anpassade till seriens längd. Det finns mycket blod och skador i sann shōnen-stil. Det är dock även ett nödvändigt berättardrag för att understryka hur farlig Kyo verkligen är nu när skurkarna hela tiden växer i styrka i och med att hjältarna nu avancerar mot det verkliga målet.

För er som inte är så bekanta med serien är ”Samurai Deeper Kyo” en intressant blandning av feodal samurajhistoria och paranormalt drama med ett överraskande stänk av humor. I centrum för historien står de två rivalerna Demonögat Kyo och Kyoshiro Mibu. Mibu är en medicinförsäljare som har Kyo innesluten i sin kropp. Lite kort om anledningen till detta: Efter slaget Sekigahara spred sig Kyos namn över Japan som ett omen om en säker död. En annan svärdskämpe tog då på sig ansvaret att stoppa terrorn, en samuraj vid namn Kyoshiro Mibu. Han sökte upp Kyo och de utkämpade en legendarisk svärdsstrid. Kyoshiro dödade slutligen Kyo, stängde in hans ande i sin kropp och gömde Kyos riktiga kropp. Kyoshiro börjar därefter resa runt i Japan för att sälja sina mediciner, men att ha två viljor i samma kropp är aldrig lätt.

Den österländska traditionen med den övervinneliga krigaren som dödar över 1 000 av sina motståndare är fast rotad i gamla legender. Ett klassiskt exempel är Shao Yun, militärrådgivare till Lui Bei, som år 208 sades ha brutit igenom fiendelinjer och besegrat över 1 000 soldater för att återbörda Lui Beis son till den väntande fadern. Temat med tusenmannadråparen tycker jag väl återges i den här mangan, det är uppenbart att Kyo har mer kraft än vad som är mänskligt möjligt. Den kraft som står bakom honom är vild och otyglad. Vi kan se den i både Kyos blick och hans sinnelag och den talar om för oss att något inte är som det skall. Kyo är farlig, men samtidigt har det genom seriens gång visat sig att han inte är utan medkänsla. Denna skildring gör honom till en intressant person som man gärna vill veta mer om. Hade han varit rätt igenom ond hade serien saknat djup och blivit tröttsam i längden, men Kamijyo lyckas att hålla läsarintresset uppe. Man vill gärna se hur historien slutar och vad detta slut kommer att innebära för dem alla.