Generic filters
Exact matches only

Fakta

Samurai Deeper Kyo nr 36 Samurai Deeper Kyo nr 36
Av: Författare: Akimine Kamijyo
Tecknare: Akimine Kamijyo
Översättare: Magnus Johansson, Malin Stehn (bearbetning)
Omfång: ca 190 sidor i svartvitt
Format: Häftad, pocket
Utgivare: Egmont Kärnan
Utgivningsår: 2009
Språk: Svenska
Utgivningsland: Sverige
ISBN: 9789186219178

Samurai Deeper Kyo nr 36

Böcker

Det är i denna volym av ”Samurai Deeper Kyo” som vi får se en gång för alla vem som verkligen är starkast: Kyoshiro eller Demonögat Kyo. Läsaren får även en djupare instinkt i varför de två männen känner en så stor fiendskap gentemot varandra. Kyo måste möta den enda mannen som någonsin besegrat honom – kommer utgången vara annorlunda den här gången? Och i så fall, är det på grund av att han nu har med sig vänner som tror på honom? Får vi svaret på hur långt tron kan bära ett hjärta?

För er som inte är bekant med den här mangan så handlar den om den resande medicinförsäljaren Kyoshiro som mött prisjägaren Yuya. Kyoshiro har en hemlighet; inom sig bär han på den ökände svärdskämpen Demonöga Kyo. Sanningen är den att Kyoshiro tillhör den mytomspunna Mibu-klanen som under många år styrt Japan från skuggorna. Kyoshiro och Kyo har en lång historia av rivalitet bakom sig. När Kyoshiro mötte och besegrade Kyo efter slaget vid Sekigahara så var han noga med att gömma kroppen. Det är just kroppen som Kyo är på jakt efter och som långt om länge har fört honom till den Röda kungen.

Alla ni som har läst Stephen Kings The Dark Tower-svit känner säkert igen namnet på antagonisten därifrån, ”The Crimson King”. Och det är i båda fallen namnet på en mycket mäktig fiende. Liksom Roland i Stephen Kings epos går Kyo mot sitt öde utan att tveka, utan att låta lojalitet, sorg eller varmare känslor ligga i vägen för det uppdrag han har framför sig.

Teckningarna är vackra och de förmedlar de känslor av beslutsamhet, förlust, glädje och sorg som författaren avsett. Influenserna i mangan är många, vissa hävdar att den är influerad av ”Rurouni Kenshin” av Nobuhiro Watsuki, men det går att debattera.

”Rurouni Kenshin” utspelar sig senare än ”Samurai Deeper Kyo”, rent historiskt sett. ”Rurouni Kenshin” utspelar sig i början av Meiji-perioden i Japan (i slutet av 1800-talet) och är även den väldigt väl knuten till japansk kultur. ”Rurouni Kenshin” handlar om Himura Kenshin som ären känd lönnmördare. Kenshin har slutat att strida och vill leva ett fridfullt liv som vagabond, men han har trots det alltid ett svärd till hands om han skulle ha behov av det.

Det är sannolikt att om du tycker om den ena serien så kommer du också att tycka om den andra. Det kan vara bra med ett bok tips nu när ”Samurai Deeper Kyo” är så nära sin upplösning.