Generic filters
Exact matches only

Fakta

Mamette nr 1: Änglar och duvor Mamette nr 1: Änglar och duvor
Av: Författare: Nob
Tecknare: Nob
Översättare: Lotta Riad
Omfång: 47 sidor i färg
Format: 19 x 27 cm, inbunden
Utgivare: Wibom Books
Utgivningsår: 2012
Språk: Svenska
Utgivningsland: Sverige
ISBN: 9789197821360
Betyg:

Mamette nr 1: Änglar och duvor

Böcker

Wibom Books har börjat ge ut serien ”Mamette” där första albumet har undertiteln ”Änglar och duvor”. Serieskaparen är Bruno Chevrier, men han är mest känd under sin pseudonym Nob. Serien har blivit kritikerrosad i hemlandet Frankrike och hittills har det utkommit fem seriealbum. Dessutom skriver Nob om Mamettes barndom. Även här i Sverige har serien fått goda recensioner.

Mamette ser ut som urtypen av en gammal dam med hårknut i nacken. Men hon har barnasinnet kvar och verkar egentligen ha ett ben i barndomen och ett i ålderdomen. Hon är helt enkelt en intressant och flerdimensionell karaktär. I serien får vi följa Mamettes dagliga vedermödor med sina gamla vänner och sitt barnbarn.

Serien är vältecknad även om rutorna hade vunnit på att vara lite större. Nobs manus blandar humor och sentimentalitet på ett gripande sätt. Men det gör också att serien ibland tappar fart. Seriens huvudmålgrupp är barn mellan nio och tolv år. Frågan är om de föredrar de mer fartiga serierna där hon råkar använda sin rullväska som skateboard? Eller vill barn överhuvudtaget läsa om en gammal tant? Själv läste jag ”Åsa-Nisse” och ”Kronblom” bara för att det inte fanns andra serier i min barndoms Åland. Men visst hade jag hellre läst andra serier. Idag är utbudet större och mer lättillgängligt. Jag undrar om ”Mamette” månne är en serie som vinner priser för att vuxna ”förståsigpåare” gillar den underliggande tonen av sorg och allvar. För mig personligen känns Mamette som en barnserie riktad till vuxna och inte till barn.