Generic filters
Exact matches only

Fakta

Klassiska seriealbum: Frankenstein Klassiska seriealbum: Frankenstein
Av: Författare: Mary Shelley (bokoriginal), Jason Cobley (serieadaption)
Tecknare: Declan Shalvey
Färgläggare: Kat Nicholson, Jason Cardy
Engelsk redaktör: Clive Bryant
Översättare: Helena Olsson
Omfång: 148 sidor i färg
Format: 245 x 167 mm, limmad rygg, mjuka pärmar
Utgivare: Argasso bokförlag
Utgivningsår: 2010
Språk: Svenska
Utgivningsland: Sverige
ISBN: 9789185071937

Klassiska seriealbum: Frankenstein

Böcker

Förlaget Argasso har svensköversatt en bokserie adaptioner av fyra stycken klassiska, litterära verk. De går alla under etiketten ”Klassiska seriealbum”. Vart och ett av albumen har en innehållsförteckning som följs upp av ett persongalleri och en kort prolog. Efter varje serie så finner läsaren en del matnyttig information om författaren och originalverket. Det är intressant kuriosa som man får sig till livs här. Släktträd och kronologier samsas med korta stycken om bland annat verkets tillblivelse. Trycksaken i sig är fin att titta på och papperskvalitén är solid. Jag gillar verkligen initiativet att ge ut illustrerade klassiker. Jag kan tänka mig att serierna skulle kunna komma bra till pass i till exempel ett skolbibliotek.

I ”Frankenstein” så ges bilderna ett större utrymme än i de tre andra adaptionerna. Detta är välkommet. Det här är nog den enda av serierna som har med flera helsidor med bara en teckning på. Tyvärr så är teckningarna inte helt hundra. Av de fyra klassiska seriealbumen så är ”Frankensteins” illustratörer de svagaste. Jag hade sett fram emot att läsa serien då jag inte läst originalboken. Berättelsen är i sig givetvis bra. Det finns ju en anledning till att den blivit en klassiker. Mary Shelley arbetar i likhet med Shakespeare med det allmänmänskliga. ”Frankenstein” är en historia om mänsklig moral. Vad gör en individ till ett monster? Jag tycker verkligen att det är synd att teckningarna ligger en så lång bit under manuset, för det gör att helhetsintrycket av upplevelsen sänks.