Generic filters
Exact matches only

Fakta

Porträtt av Hergé – mannen bakom Tintin Porträtt av Hergé – mannen bakom Tintin
Av: Författare: Michael Farr
Illustratör: Hergé
Översättare: Björn Wahlberg
Formgivare: Björn Wahlberg
Omfång: 128 sidor
Format: Kartonnage
Utgivare: Bonnier Carlsen
Utgivningsår: 2009
Språk: Svenska
Utgivningsland: Sverige
ISBN: 9789163861468

Porträtt av Hergé – mannen bakom Tintin

Böcker

I ”Porträtt av Hergé – mannen bakom Tintin” gör den engelske journalisten och Tintinexperten Michael Farr ett personligt porträtt av Hergé. George Remi som han egentligen hette var en väldigt privat kändis och Farr har blottlagt honom med försiktighet och utan att på något sätt kränka den legend han skildrar.

Michael Farr skapar genom intervjuer med kollegor och nära vänner ett mångfasetterat porträtt av en exceptionell konstnär. En konstnär som drevs av en passion för sitt arbete, som krävde mycket av sig själv men ändå var generös mot andra. En konstnär som hyllats men även stundtals kritiserats hårt. Remi var en man som sökte inspiration i världspolitik, ny vetenskap, andlighet, filosofi och modern konst. Han var en ödmjuk man som trots sin storhet föredrog att hålla sig undan strålkastarljuset.

Hergé lämnade en hel värld i sorg och saknad när han gick ur tiden 1983. Men det var inte bara en man som försvann. Tintin som var nästan en fysisk närvaro under Remis livstid dog med honom. Tintin var en så pass stor del av den belgiska vardagen att det blev landsorg lika mycket för hans bortgång som för den man som en gång skapat honom. Detta är något som Farr skildrat väldigt väl i sin bok; hur fastlänkad Tintin är med George Remi och att det även var anledningen till att Tintin dog med honom.

En annan sak som är imponerande är de olika källor som Farr har tagit del av för att korrekt återge konstnärens Remis liv. Det sägs att ju närmare källan man kommer, desto mer historiskt är dokumentet. Ju fler rapporter som bekräftar en händelse oberoende av varandra styrker historien. Eftersom Farr har tagit del av berättelser från vänner och familj till Remi och gått till källan kan man anta att hans beskrivning av mannen bakom konstverken är så nära man kan komma sanningen. Det är ett vemodigt och vackert historiskt dokument över en stor man. Det är en dokumentation av en legend och en förklaring till karaktärens storhet och fortlevnad. För Remi kommer att överleva och omtalas så länge Tintin fortsätter att finnas. Denna bok är en kärleksförklaring till dem båda utan att för den sakens skull romantisera dem. Det var en mycket läsvärd bok och jag tycker den borde stå i alla hem som har böckerna om Tintin.