Generic filters
Exact matches only

Fakta

Mjau! nr 1 Mjau! nr 1
Av: Författare: Natalia Batista
Tecknare: Natalia Batista
Omfång: 64 sidor i svartvitt
Format: 11,5 x 17,5 cm, häftad
Utgivare: Kabusa Böcker
Utgivningsår: 2010
Språk: Svenska
Utgivningsland: Sverige
ISBN: 9789173551304
Betyg:
Mjau! nr 2 Mjau! nr 2
Av: Författare: Natalia Batista
Tecknare: Natalia Batista
Omfång: 64 sidor i svartvitt
Format: 11,5 x 17,5 cm, häftad
Utgivare: Kabusa Böcker
Utgivningsår: 2010
Språk: Svenska
Utgivningsland: Sverige
ISBN: 9789173551342
Betyg:
Mjau! nr 3 Mjau! nr 3
Av: Författare: Natalia Batista
Tecknare: Natalia Batista
Omfång: 64 sidor i svartvitt
Format: 11,5 x 17,5 cm, häftad
Utgivare: Kabusa Böcker
Utgivningsår: 2010
Språk: Svenska
Utgivningsland: Sverige
ISBN: 9789173551380
Betyg:
Mjau! nr 4 Mjau! nr 4
Av: Författare: Natalia Batista
Tecknare: Natalia Batista
Omfång: 64 sidor i svartvitt
Format: 11,5 x 17,5 cm, häftad
Utgivare: Kabusa Böcker
Utgivningsår: 2010
Språk: Svenska
Utgivningsland: Sverige
ISBN: 9789173551397
Betyg:

Mjau! nr 1–4

Böcker

”Mjau!” av Natalia Batista är en helsvensk manga för barn mellan 6 och 10 år och handlar om kattungarna Vanilj och Ville som bor hemma hos Matte. Serien består av små korta händelser som är lagom spännande för de små kattungarna, men tyvärr kanske inte lika spännande för läsaren. Det är en trevlig stunds läsning med ett bra driv framåt i berättelsen. Det hela är snabbläst som den mesta mangan, sockersött, gulligt och med lite pyssel i slutet. Böckerna fungerar fint för dem som håller på att lära sig läsa och jag har förstått att de är rätt populära på skolbiblioteken, vilket tyder på att barnen går igång på dem.

Nu är den här serien bara 4 delar, men den hade nog lika gärna kunnat bli 24 delar då det handlar om små äventyr i fristående avsnitt. Det är en serie som utan vidare kan läsas i vilken ordning som helst då böckerna känns färdiga redan från början, i den mening att alla figurer är genomtänkta och trygga personligheter som känns trovärdiga genom sitt sätt att vara samt att kronologin inte är så viktig för historierna. Nu blir det kanske inte så många delar till, men däremot så kommer det under 2013 en samlingsvolym med alla fyra delarna.

Serien utspelar sig i två världar. En som är Mattes värld och en ur Vanilj och Villes synvinkel. Det hela fungerar bra och Natalia Batista är en mycket kompetent mangatecknare och historieberättare. ”Mjau!” innehåller alla komponenter som en manga ska ha i form och bildspråk, men så föreläser och undervisar hon i manga också, så hon kan sin sak! De här böckerna legat ett tag på hyllan innan jag fick dem på mitt bord och hon har gjort en del annat sedan de här böckerna kom ut. Hon har bland annat illustrerat populära (och det med rätta) Jo Salmsons böcker om häxfolket. Det här är hennes första förlagspublicerade serier och det är en bra debut. Men varför då bara en trea kan man undra? Tja, hon har gett sig in en mangagenre som är lite av stapelvara och tillför inte så mycket nytt till genren. Men det är en trevlig läsning. Dock inget som dröjer sig kvar, utan nöjer endast för stunden.