Generic filters
Exact matches only

Fakta

HBT-frågan inom äldrevården och andra intressanta ämnen HBT-frågan inom äldrevården och andra intressanta ämnen
Av: Författare: Hans Lindström
Tecknare: Hans Lindström
Omfång: 167 sidor i svartvitt
Format: Mjuka pärmar
Utgivare: Kartago Förlag
Utgivningsår: 2013
Språk: Svenska
Utgivningsland: Sverige
ISBN: 9789175150246

HBT-frågan inom äldrevården och andra intressanta ämnen

Böcker

Att vara politisk inkorrekt kan ibland vara sällsamt befriande och att skratta är ett erkänt medel för att hålla sig frisk till både kropp och själ. Så ta gärna och läs Hans Lindströms bok denna sommar och förläng livet en smula.

När jag började läsa Hans Lindströms bok kom jag att tänka på de MAD Magazine som jag fick av min fars kompis Håkan när jag växte upp. I de MAD-tidningarna fanns en sektion som hette ”Snappy Answers to Stupid Questions” och de var lika träffsäkra i sin enkelhet som Lindströms teckningar är. En sak som skall nämnas om Lindström är att han inte är rädd att uttrycka sig. Man kan till och med säga att han i sina teckningar säger det som vi alla någon gång tänkt men inte vågat säga. De flesta av oss går omkring och tänker på att vara politiskt korrekta så till den milda grad att vi inte vågar säga till ens när vi tycker att något är fel.

Lindström uttrycker sig genom en humor som gör det omöjligt att blunda för det han konstaterar. Hela boken är genomsyrad av det samhälle man kan se om man ger sig ut runtom i Sverige idag. Den statistik som vi får höra så ofta om i media åskådliggörs i bilder och blir mer tydlig. Men det man även kan se i Lindströms teckningar är den kärlek som han känner för Sverige. Bara någon som känner och älskar sitt land kan vara så träffsäker när det kommer till satir av dess invånare som han är. Han har uppenbart en stark koppling till det som ofta kallas för gräsrötterna och han luftar deras åsikt mycket bättre än de politiker som skall företräda dem.

Lindström behandlar vitt skilda områden i ”HBT-frågan inom äldrevården och andra intressanta ämnen”. Inget är heligt; han behandlar hedersmord, KBT, stavgång och det nya ordet hen, privatiseringen av våra institutioner genom en variant av privatiserat väder, hur beroende vi blivit av Facebook, politisk korrekthet och döden, allt med samma glimt i ögat.

Hans Lindström har under årens lopp blivit kritiserad och anklagad för att vara just politiskt inkorrekt. Men det har varit satirens kännetecken genom tiderna, att få lov att vara respektlös och just dra fram det i ljuset som ingen vågar nämna. Påvisa det som makthavarna gömmer i statistik och retorik. Lindström har alltså, trots att vissa kan finna tillvägagångssättet opassande, försökt motverka de negativa åsikter som berör ras, kön och religion genom att skära igenom fördomarna och med humor påvisa tingens sanna natur. Satiren är en tradition som Lindström förvaltar väl och alla som har en vass men hjärtlig humor kommer utan tvekan att tycka om verket. Personligen skrattade jag högt medan jag läste det.