Generic filters
Exact matches only
  • Nyheter
  • Nyheter

Stan Lynde, upphovsman till de klassiska västernserierna ”Rick O’Shay” och ”Latigo”, dog den 6 augusti 2013 vid en ålder av 81 år. Dödsorsaken var troligen lungcancer.

Stan Lynde föddes 1931 och hans livsgärning har präglats av västerntemat, både som serieskapare och författare av ”vanliga” böcker. Han växte upp på en fårfarm nära Crow-indianernas reservat och lyssnade gärna på berättelser från gamla cowboys. Lyndes mor läste mycket för honom och uppmuntrade läsning och tecknande. Han började teckna serier i highschool och blev publicerad i skoltidningen, men det dröjde ytterligare något årtionde innan han gjorde en karriär av det. Efter studier, militärtjänstgöring och journalistjobb satsade han allt på en enkel biljett till New York. Där fick han jobb som skrivmaskinist på Wall Street Journal och läste på School of Visual Arts på kvällarna.

1958 skapade han den komiska äventyrsserien Rick O’Shay” för dagspressen, en serie som med tiden ändrade stil och blev mer realistisk. Lynde skrev och tecknade serien i 21 år, och den blev också mycket populär hos svenska läsare av Fantomen, där den gick som biserie. Serien har även kommit ut i album på den svenska marknaden.

Flera av Lyndes andra serier har publicerats i just Fantomen, bland dem ”Latigo”, ”Sluga Räven” och ”Rövar-Bob”.

Det sista året av sitt liv tillbringade Stan Lynde i Ecuador, dit han och hustrun Linda emigrerade 2012. Innan dess hade han redan delat upp sina serieoriginal och västernmemorabilia mellan sina barn och Montana Historical Society.