Generic filters
Exact matches only

Fakta

Klassiska seriealbum: Svindlande höjder Klassiska seriealbum: Svindlande höjder
Av: Klassiska seriealbum: Svindlande höjder
Omfång: 152 sidor i färg
Format: Mjuka pärmar
Utgivare: Argasso bokförlag
Utgivningsår: 2013
Språk: Svenska
Utgivningsland: Sverige
ISBN: 978-91-86579-77-7

Klassiska seriealbum: Svindlande höjder

Böcker ”Svindlande höjder” är en klassiker med långa anor och stor beundrarskara – den är för många den ultimata mörka kärlekshistorien. En kärlek så stor att den överlever döden. Det är därför naturligt att en sådan roman har fått utstå många adaptioner och tolkningar genom åren.

”Svindlande höjder” är från början en roman av den brittiska författarinnan Emily Brontë. Boken tillhör det vi i väst kallar för våra klassiker och tillhör den västerländska kanontraditionen.

I serieversionen har de lyckats återberätta historien på ett sätt som gör att berättelsen, trots att den känns förenklad, inte mister sin karaktär. Berättelsen känns trovärdig när man läser den och skaparna har inte använt sig av de mest beprövade uppbyggnaderna av själva historien. Istället har de verkligen ansträngt sig för att återge stämningen ifrån Emily Brontës klassiska roman. Teckningarna är vackra och återger trovärdigt ett århundrade som sedan länge gått förlorat. Trots att dialogen från boken finns med har de låtit även bilderna vara med att tala och bygga upp den stämning som bildas på herresätena som befinner sig på heden.

Historien berättas i sin helhet och de har till och med fått med den kärlekshistoria som utspelar sig mellan Hearton och den unga fru Heathcliff i slutet av romanen och som speciellt de filmmakare som gjort adaptioner av verket avfärdat som oviktig.

Teckningarna är förutom estetiska väldigt välgjorda och representerar tidtypiska kläder, huvudbonader och frisyrer vilket får den rätta stämningen att infinna sig. På det hela taget hade serien tjänat som ett utmärkt bildmanus för en framtida filmatisering. Vill man på ett lättsamt sätt introducera sina barn för klassiker så är detta ett utmärkt alternativ. ”Svindlande höjder” i detta format är intressant nog att ge mersmak och få barnet att slutligen ta på sig att läsa den riktiga historien för att skapa sig en egen uppfattning av originaltexten.