Generic filters
Exact matches only
  • Nyheter
Adamson-statyetten delas varje år ut av Svenska Serieakademin till en svensk respektive utländsk serieskapare.
  • Nyheter
Det var inte bara Urhunden som delades ut på bokmässan häromsistens, även Svenska Serieakademin delade ut Adamsonstatyetten till Sara Granér, Alejandro Jodorowsky, Jonas Anderson och Fabian Göransson.

Priserna delades ut på bokmässan den 27 september av Sture Hegerfors, Stig H. Wiklund, Pidde Andersson och Johanna Koljonen. Fullständiga jurymotiveringar och bilder kan hittas här.

Den svenska Adamsonstatyetten tilldelades Sara Granér, enligt juryns motivering ”en egensinnig artist. Framför allt får hon priset för att hon håller ögon och öron öppna för språkets möjligheter. Hennes språkliga eskapader är ofta lika svarta, absurda, bisarra och stilsäkert tramsiga som hennes tecknade djur/människogestalter.”

Den internationella Adamsonstatyetten tilldelades Alejandro Jodorowsky, ”författare, poet, tecknare, skådespelare, film- och teaterregissör, musikkompositör, serieskapare, cirkusclown och andlig guru. (…) Jodorowskys gränsöverskridande konstnärskap är både sinnesutvidgande och kulturutvidgande, det är fantastiskt, fantasifullt, provocerande, mästerligt.”

Förtjänstdiplom delades ut till två svenska förläggare. Dels Albumförlagets grundare Jonas Anderson, som ”visar att en person kan göra skillnad”, och dels en av Kolik förlags grundare Fabian Göransson, ”en av dessa modiga förläggare av svenska serier”.

I år blev även Rolf Lindby ny medlen av Svenska Serieakademin. Rolf Lindby är IT-chef på Bulls Press, men har även ett förflutet på Alvglans Förlags och Carlsen if som översättare och redaktör.