Generic filters
Exact matches only
  • Nyheter
  • Nyheter
Nu står det klart att Disney konsoliderar sina senaste företagsköp i mediabranschen. Från och med 2015 kommer Star Wars-serierna att produceras och ges ut av Marvel Comics.

Vi har redan tidigare spekulerat i följderna av Disneys köp av Marvel Comics och Lucasfilm (som äger Star Wars-konceptet). 2011 avslutades den framgångsrika utgivningen av Disney-serier hos BOOM! Studios och övergick till Marvel Comics, där man hittills inte gjort särskilt mycket av Disney-licensen. Och den 3 januari 2013 meddelades att Disney drar tillbaka Star Wars-licensen från Dark Horse för att istället överlåta den till Marvel.

Marvel Comics var det första förlaget att ge ut en reguljär Star Wars-tidning, åren 1977–87. I Storbritannien bedrev man också utgivning av en tidning med material av brittiska serieskapare. 1991 hade intresset för ”Star Wars” avsvalnat rätt rejält och licensen att göra nya serier övergick till independentförlaget Dark Horse, som med tiden gjort det till sitt kännetecken att producera serier av framgångsrika filmkoncept (”Terminator”, ”Predator”, ”RoboCop”, ”Buffy” etc.). I över 20 år lyckades Dark Horse driva en diversifierad utgivning av miniserier och reguljära titlar som till viss del hjälpte till att hålla intresset för konceptet uppe under den tid då inga nya filmer gjordes.

2015 blir det premiär för den första i en rad utlovade filmprojekt med ”Star Wars” och lagom till det passar man alltså också på att börja om med serietidningarna hos Marvel Comics. Den som har köpt digitala utgåvor av ”Star Wars” från Dark Horses webbutik på ComiXology behöver inte oroa sig – befintliga kommer alltjämt att ligga kvar där. Däremot går det in te att göra nya inköp av dessa serier efter årsskiftet.

En annan intressant utveckling är att Disney satt ihop en kommitté med uppdrag att bedöma vad som ska tillhöra kanon/kontinuiteten för ”Star Wars”. Tidigare var filmerna absolut kanon medan alla TV-serier, böcker, serietidningar och spel ansågs vara sekundära källor som filmmakarna (=George Lucas) inte behövde ta hänsyn till. The Hollywood Reporter rapporterar att Lucasfilm Story Group nu ska se över hur allt gammalt material ska kunna jämkas ihop.

Länkar: