Generic filters
Exact matches only
  • Nyheter
Handlingen från "Justin M. Damiano" av Daniel Clowes plagierades nyligen i en kortfilm av Shia LaBeouf.
  • Nyheter
Den amerikanske skådespelaren Shia LaBeouf, kanske mest känd för sin roll i Transformers-filmerna och nu senast aktuell i Lars von Triers "Nymphomaniac", har fått göra en pudel sedan det visat sig att hans senaste kortfilm var ett plagiat av en serie av Dan Clowes. Men det slutar inte där, till och med LaBeoufs ursäkter var snodda från andra ...

Lagom till Cannes filmfestival 2012 presenterade Shia LaBeouf sin nya kortfilm ”HowardCantour.com”, och fick beröm för sin skarpögda skildring av en filmkritiker. I december 2013 lade LaBeouf ut filmen på Internet och kritiken lät inte vänta på sig. Det visade sig nämligen att LaBeouf plagierat handlingen och även stora delar av dialogen från Daniel Clowes serie ”Justin M. Damiano” från 2007. LaBeouf är själv amatörserieskspare och har redan tidigare angett Clowes som en av hans stora idoler, men ingenstans i eftertexterna eller reklammaterialet för filmen står Clowes angiven som upphovsman. Clowes har heller inte fått något betalt.

I en kommentar till Buzzfeed.com sade Daniel Clowes följande:
”Jag hade aldrig tidigare hört talas om filmen förrän någon skickade mig länken imorse. Jag har aldrig pratat med eller träffat LaBeouf. Jag kan inte dra mig till minnes att jag någonsin sett någon av hans filmer och jag var minst sagt chockerad när jag såg att han stulit manus och till och med några av bildlösningarna från en serie som jag gjorde för sex-sju år sedan och tog åt sig äran för det. Förstår inte riktigt hur han tänkte där.”

Shia LaBeouf lade senare ut ett flertal ursäkter till Clowes på Twitter som alla var ursäkter snodda från andra kändisar. Rich Johnston på webbsidan ”Bleedin’ Cool” försökte via e-post få ett förtydligande från LaBeouf tidigt i januari 2014 och möttes då av en lång ström statements om den moderna upphovsrätten och det kreativa arbetet som var … citat snodda från andra tänkare. Det enda verkligt originella draget från LeBeoufs sida i den här affären var dock att han hyrde in ett flygplan för att med rök skriva ”I am sorry Daniel Clowes” på himlen över Los Angeles.

Clowes har kopplat in sin advokat, på vilket LeBeouf svarade med ett Twitter-inlägg där han skriver att hans nästa kortfilm ska bli ”Daniel Boring”, även det en känd serie av Clowes …