Generic filters
Exact matches only
  • Nyheter
  • Nyheter

Lars Mortimer, serieskaparen bakom den populära serien ”Hälge”, avled den 25 augusti 2014 efter en tids sjukdom. Han blev 68 år. Hans död uppmärksammades stort även utanför seriekretsar.

Lars Mortimer föddes 22 mars 1946. Efter konststudier i Uppsala arbetade han 1972–1972 som redaktör för serietidningarna Knasen och 91:an, som då utgavs av Semic. Hans första egna utgivna serie var barnserien ”Bobo” 1979, som sedan även fick avläggaren ”Gnuttarna”.

1991 skapade Mortimer så sin mest populära serie, ”Hälge”, om en älg som ständigt drar jägaren vid näsan. Serien har med åren blivit otroligt populär. Den har en egen tidning, har utkommit i album och samlingsutgåvor, går i cirka 49 dagstidningar och det finns dessutom en mängd olika typer av prylar med Hälge.

När Mortimer avled 25 augusti var det efter cirka två år sjukdom. I en intervju med Aftonbladet (2014-08-28) berättar änkan Ulla Mortimer att Lars knappt tecknat alls under de senaste sex månaderna.