Generic filters
Exact matches only
  • Artiklar
Julia Hansen ledde Dotterbolagets seriehäng under Göteborgs Kulturkalas i augusti 2014. Foto: Malinda Lindmark.
  • Artiklar

Malinda Lindmark har varit på Dotterbolagets serieworkshop under Göteborgs Kulturkalas i mitten av augusti och kom som vanligt hem med ett fotoreportage.

Varje sommar under Göteborgs Kulturkalas i slutet av augusti strömmar turister till Göteborg för att få uppleva kultur i alla dess former såsom konserter, gatuartister och i år även serieteckning i Dotterbolagets regi. Dotterbolaget är ett feministiskt kvinno- och transseparatistiskt serieskaparnätverk som är aktiva i både Malmö, Göteborg, Stockholm, Gästrikland och Umeå. Tanken med nätverket är att stödja kvinnors och transpersoners verksamheter inom seriebranschen.

Deltagare under Dotterbolagets workshop på Kulturkalaset i Göteborg. Foto: Malinda Lindmark.

Deltagare under Dotterbolagets workshop på Kulturkalaset i Göteborg. Foto: Malinda Lindmark.

När jag besöker Göteborgs stadsbibliotek fredagen den 15 augusti 2014, bredvid Götaplatsen på Avenyn i centrala Göteborg, har Dotterbolaget precis dragit igång sitt rithäng, där deltagarna gör stafettserier för att få känna lite på seriemediet.

Helén Lundmark (till vänster) och Mio Sallin (till höger) med deras och Malinda Lindmarks stafettserie. Foto: Malinda Lindmark.

Ann-Helén Lundmark (till vänster) och Mio Sallin (till höger) med deras och Malinda Lindmarks stafettserie. Foto: Malinda Lindmark.

Vi delas in i grupper om tre personer, och varje deltagare får först rita upp sex lika stora serierutor på ett vitt papper. På bordet ligger mängder med tuschpennor i olika färger och tjocklekar att välja mellan. Sedan ska nya karaktärer introduceras och när en ruta är klar skickas pappret vidare till nästa deltagare. Vi övar oss också på att teckna av varandras seriefigurer, och på att lägga till pratbubblor för att på så sätt bygga upp en berättelse. Varje enskild ruta får inte ta mer än fem minuter att teckna klart.

Dotterbolagets serieworkshop i Göteborg i augusti 2014. Foto: Malinda Lindmark.

Dotterbolagets serieworkshop i Göteborg i augusti 2014. Foto: Malinda Lindmark.

”Efter övningen ska det bli högläsningsshow”, berättar Julia Hansen, en av medlemmarna i Dotterbolaget, ”där vi ska läsa upp tecknade serier högt inför publik, medan serierutorna projiceras på en vägg”. Inför högläsningsshowen har Dotterbolaget förberett sig med musik, inspelade ljudeffekter och såpbubblepistoler. Alla har tagit med sina favoritserier som producerats av Dotterbolagets medlemmar.

”Det kan till exempel vara serier om känslor kring att få barn, eller serier kring utseendefixering”, säger Hansen.