Generic filters
Exact matches only

The Awakening – Five short stories by Bård Larsson

Fanzin

The Awakening – Five short stories by Bård Larsson
Av: Bård Larsson
Omfång: 36 sidor
Format: A5
Pris: 60 kronor
Kontakt: baard.larsson@gmail.com
Hemsida: baardlarsson.com

The Awakening är ett 36-sidigt seriefanzin vars innehåll utgörs av fem kortare serier. Det är mörka, surrealistiska berättelser som kretsar kring en dysfunktionell familj och deras relation till varandra. Fadern, som beskriver sitt med mentala tillstånd med känslan av att ligga begraven djupt ned i marken, modern som plågar av bisarra mardrömmar och den deprimerade dottern vars obehagliga teckningar gör konstlärarna på hennes skola illa till mods.

Bård Larsson är en suverän tecknare med en väldigt levande, smutsig och dynamisk teckningsstil. Hans svartvita teckningar har ett väldigt unikt uttryck som det är svårt att slita ögonen från, och som dessutom rimmar utmärkt med seriernas mörka berättelser och teman. Den inledande sekvensen där fadern gräver sig upp ur en smutsig grav på kyrkogården hör till fanzinets visuellt sett vackraste partier. Det enda som stör den visuella upplevelsen är datortextningen, som ofta skär sig ganska mycket mot de livfulla teckningarna.

Berättarmässigt är det lite mer ojämnt. Larsson använder sig ofta av rektangulära, avlånga rutor och ibland helsidor, vilket ger en trevlig, filmisk känsla. Men ibland blir själva berättandet så pass abstrakt att det som läsare blir svårt att avgöra vad som är en dröm och vad som är verklighet, eller vad som händer på riktigt och vad som bara äger rum i karaktärernas huvuden. Det fick åtminstone mig att behöva läsa om vissa av serierna ett par gånger för att hänga med till fullo.

På det stora hela är The Awakening ett imponerande debutverk, och jag hoppas att Larsson planerar att följa upp detta med fler fanzin i framtiden.