Generic filters
Exact matches only

Fakta

Statistik från vår samtid: en hundra procent ovetenskaplig sammanfattning Statistik från vår samtid: en hundra procent ovetenskaplig sammanfattning
Av: Författare: Tobias Boström
Formgivare: Josefin Edenvik
Tecknare: Ruben Dahlstrand (omslag)
Omfång: 184 sidor i färg
Format: 155 x 210 mm, mjuka pärmar
Utgivare: Galago
Utgivningsår: 2013
Språk: Svenska
Utgivningsland: Sverige
ISBN: 9789170377501
Betyg:

Statistik från vår samtid: en hundra procent ovetenskaplig sammanfattning

Böcker

Först en varning för den icke-flexible; detta är inte en seriebok. Jag är okunnig om anledningen till att redaktionen bedömt att den ändå ska recenseras av Bild & Bubbla. Kanske för att den utges av Galago, kanske för att serieskaparen Ruben Dahlstrand gjort det snitsiga omslaget.

Hur som helst framstår samtiden som oerhört kortlivad, och uppenbarligen redan helt eller delvis förbi. De äldsta graferna i den här samlingsvolymen skapades i maj 2012, boken kom ut 2013, och när jag nu sitter och skriver detta på vårkanten 2014 så känns mycket redan gammalt och förbrukat.

Men så måste det kanske vara. Det handlar ju faktiskt om satir i form av aktuella samhällskommentarer som den begåvade humoristen och häcklaren Tobias Boström pytsar ut veckovis på nätet. För den som vill tokfrossa finns för övrigt alla gamla inlägg fortfarande att läsa på Nöjesguidens sajt.

Är det då någon idé att överhuvudtaget ge ut detta i bokform? Normalt är jag en ganska hardcore cellulosakramare men i det här fallet blir jag ändå lite tveksam. Materialet är inte komplett, det är inte samlat från starten, i stort sett allt finns tillgängligt annorstädes, läsarna är sannolikt Unga Digitala, och upprepningseffekten i en bok förtar effekten av humorn lika effektivt som för dagspresserier. Har ärligt talat lite svårt att förstå målgruppstänket.

Men nu finns ju boken redan, onödig eller ej. Och rolig är den, sannolikt dock alltså roligare om man konsumerar små mängder i taget. Själv känner jag mig efter genomläsandet något däst och överdoserad.

Innehållet består huvudsakligen av strama, minimalistiska diagram baserade på mer eller mindre bisarr och ihopfabulerad ”information” om vår tid. Det blir ofta originellt och effekten är avväpnande, om än som sagt något monotont och torrt i längden.

Boken hade nog vunnit något på om omslagsmakaren hade fått bidra med ett lagom antal pausbilder även i inlagan.