Generic filters
Exact matches only

Fakta

Första helgen i juni Första helgen i juni
Av: Författare: Matilda Ruta
Tecknare: Matilda Ruta
Omfång: 24 sidor i färg
Format: 17,5 x 21 cm, häftad, mjuka pärmar
Utgivare: Nationellt centrum för kvinnofrid
Utgivningsår: 2009
Språk: Svenska
Utgivningsland: Sverige
ISBN: 978-91-978 448-0-2
Betyg:

Första helgen i juni och Världens sämsta sommar

Böcker

”Första helgen i juni” och ”Världens sämsta sommar” är två noveller som handlar om våldtäkt och övergrepp. De är gjorda av Matilda Ruta som skrev och tecknade den under sitt sista år vid masterutbildningen på institutionen för grafisk design och illustration. Publikationerna är utgivna av Nationellt centrum för kvinnofrid (NCK) vid Uppsala universitet och upptryckta i 20 000 ex. Just beställningsjobb är lite speciella att recensera då de ofta har en tydlig propagandistisk prägel, oavsett innehåll. I det här fallet är det NCK som är beställare och våldtäkt som är ämnet, att en våldtäkt inte bara utförs av psykotiska galningar utan att det oftare handlar om någon man känner och rent av tycker om. Att gränsen för en våldtäkt inte är så tydlig som man tror.

Matilda Ruta har utifrån de riktlinjer som NCK givit henne gjort en avskalad serie med en monoton färgsättning och uppluckrade rutor där endast bakgrundsfärgen anger rutans form och storlek. Det är dock större variation på bilderna och bildernas innehåll i den första boken. Sammanfattningsvis handlar ”Första helgen i juni” om att seriens huvudperson, gymnasietjejen Sara, kommer till en fest där hon faller för vänners grupptryck och sover över hos en kille som hon egentligen inte är så intresserad av. Under natten begår han övergrepp på henne. ”Världens sämsta sommar” är en fristående fortsättning och handlar om hur man går vidare efter en våldtäkt eller ett övergrepp, hur kontakten med läkare kan se ut, men även om reaktioner bland vänner och familj.

Matilda Ruta tecknar uttryckslösa ansikten (dock lite mer ansiktsuttryck i ”Världens sämsta sommar” även om det mest handlar om ögon som ser åt höger eller vänster), så det är kropparna som berättar, via sin hållning och sina gester, vad personerna gör och känner. Det fungerar bra i det här sammanhanget, så hon kommer undan med det genom den lågmäldhet som genomsyrar serierna. Nu är det hela dock mer en informationsbroschyr snarare är en gripande serieskildring, vilket skiner igenom lite för mycket och ger en distans till serierna snarare än att man känner engagemang, men jag hoppas att det finns människor därute som läst och tagit till sig av innehållet. Förhoppningsvis har någon blivit hjälpt eller fått stöd genom att läsa de här två häftena. Avslutningen i båda böckerna består av en lagtext eller ett förtydligande om vad hänt och hur man kan gå vidare om man råkat ut för ett övergrepp.

För den som vill finns serieböckerna att skicka efter från NCK eller att läsa gratis som PDF på följande sidor:

”Första helgen i juni”:
http://viewer.zmags.com/publication/b00fa72a#/b00fa72a/1
”Världens sämsta sommar”:
http://viewer.zmags.com/publication/dce59eef#/dce59eef/1