Generic filters
Exact matches only
  • Nyheter
Självporträtt(?) av Wolinski.
  • Nyheter

I förmiddags utsattes den franska satirtidningen Charlie Hebdo för en terrorattack där två okända, tungt beväpnade män bröt sig in på Pariskontoret och öppnade eld. Nio redaktionsmedlemmar och tre poliser fick sätta livet till och det finns flera svårt skadade. Motivet tros vara de Muhammed-karikatyrer som tidningen publicerade för några år sedan.

Identiteten på gärningsmännen och det exakta motivet är fortfarande okänt, men dådet klassas som en sannolik terroristattack och gärningsmännen jagas just nu av 3 000 poliser. Gärningsmännen var maskerade och beväpnade med k-pistar och sägs enligt uppgift ha agerat med närmast militäriskt tillvägagångssätt och precision.

Charlie Hebdo är en vass satirtidning som slår mot allt och alla, oavsett religion och samhällsställning. 2011 publicerade man ett specialnummer där man med text och bild drev med profeten Muhammed, något som inte är tillåtet inom islam. Efter publiceringen brandbombades redaktionslokalerna. Men tidningen avskräcktes inte utan publicerade nya Muhammed-karikatyrer 2012.

Så sent som igår ska tidningen ha publicerat en karikatyr av en IS-ledare på webben, men de flesta bedömare är av uppfattningen att motivet troligen är Muhammed-bilderna eftersom dådet var noga planlagt. Vidare måste gärningsmännen också ha känt till att ett redaktionsmöte skulle hållas just denna dag i en lokal som vaktades av två poliser.

Bland de döda finns satirtecknarna Charb, Cabu, Honoré, Tignous och Wolinski, som enligt uppgift ska ha ropats upp av gärningsmännen innan de sköts. Under 1980-talets vuxenserieboom publicerades nio album av Wolinski på svenska, bland dessa ”Den erotiske Wolinski”, ”Junior” och ”Paulette: kvinnocirkusen”.

Serievänner, journalister och ledare över hela världen har fördömt dådet. På Internet trendar hashtaggen #JeSuisCharlie (jag är Charlie) just nu bland människor som vill visa sin sympati med offren.