Generic filters
Exact matches only

Fakta

Znapp volym 1: Drakryttarna Znapp volym 1: Drakryttarna
Av: Författare: Anette Skåhlberg
Tecknare: Katarina Dahlquist
Omfång: 181 sidor i färg
Format: 175 x 276 mm, inbunden
Utgivare: Sagolikt Bokförlag
Utgivningsår: 2014
Språk: Svenska
Utgivningsland: Sverige
ISBN: 9789186861452
Betyg:

Znapp volym 1: Drakryttarna

Böcker

Anette Skåhlberg är författare som framför allt skriver gentemot barn i mellanåldern. Bland hennes tidigare verk kan nämnas De glömda barnen, Kalle med klänning och vuxenromanen Ljusets härskarinna. Nu har hon slagit sig ihop med illustratören Katarina Dahlquist, som sedan tio år tillbaka även driver företaget Katarina Dahlquist Illustration & Design. Hon har illustrerat en hel del åt Anette Skåhlberg, men även för barn- och ungdomsförfattaren Carina Wilke. Nu är Skåhlberg och Dahlquist åter aktuella, denna gång med en hybrid mellan seriealbum och roman.

Znapp är första delen i en fantasysvit. Här träffar vi Frida, Kaj, Isabell och Poul som visar sig ha varsitt element, eld, jord, vatten och vind, inom sig. Kvartetten är helt enkelt utvalda att vara de fyra första drakryttarna och bli upplärda under den mystiska Nat.

Låter det månne som en blandning av Harry Potter och häxorna från Engelsfors? Det är det också. Jag finner att berättelsen har svårt att stå på egna ben. Ett mycket vanligt tema inom populärkulturen är just unga vuxna som visar sig sitta på en mystisk kraft, eller vara en vampyr, varulv eller liknande. Znapp är inget undantag men innehåller än så länge ingenting som sticker ut.

Blandingen av serie och roman är en smaksak. Men personligen finner jag den rörig och svårläst. Dahlquists teckningar är därtill lite svaga i konturen vilket ökar känslan av rörighet.

Men visst innehåller Znapp intressanta delar och sviten skulle kunna bli en så kallad bokslukarsvit. Spänningselementen är många och torde öka till nästa volym.