Generic filters
Exact matches only

Fakta

De känslosttyrdas irrfärder De känslosttyrdas irrfärder
Av: Författare: Kalle Strokirk
Tecknare: Kalle Strokirk
Omfång: 60 sidor i färg
Format: Häftad, mjuka pärmar
Utgivare: Siljans måsar förlag
Utgivningsår: 2014
Språk: Svenska
Utgivningsland: Sverige
ISBN: 9781505586800

De känslostyrdas irrfärder

Böcker

Kalle Strokirks ”De känslostyrdas irrfärder” kan du sannolikt snart hitta på farbror Jans utedass i skogen. I vart fall bär den alla kännetecken på den genre som ibland kallas toalettlitteratur.

Albumet med undertiteln ”Om totalitarismens gräsrötter” gör anspråk på ett slags vardagsfilosofi till nördens lov. En didaktisk lektion i att förhålla sig mindre känslostyrt till livet. Och på vilket sätt framförallt människor med vänsteråsikter är nördarnas motsats och därmed totalitära. Jämfört med vänstersympatisörer finner även auktoritära människor nåd i Kalle Strokirks värld. Däremot är varken miljöaktivister eller genuspedagoger vatten värda.

Kalle Strokirk skapar ett nyord av ordet nörd, det framstår som pseudonymt med ordet tönt enligt äldre svenskt språkbruk: den förnuftiga ”medelsvensson” som har svårt för det avvikande. Det är en ovanlig definition som strider mot ordet nörds gängse användning: någon med ett stort passionerat specialintresse och som hänger sig åt det avvikande.

Kalle Strokirks stil är genretypiskt gräll. De stora bildrutorna kommunicerar med den som inte har tid att läsa så länge åt gången. Typiskt finns här inget subtilt utan bildrutorna har precis den dimension, vare sig mer eller mindre, som signaleras av bildernas platta framtoning.

Tvivelsutan kommer albumet inte att provocera den föreställt politiskt korrekta eliten. Däremot har den här sortens humor visat sig vara kommersiellt gångbar tidigare. Den riktar sig till människor som vill vara lagom provokativa utan att för den skull verkligen reta upp någon.