Generic filters
Exact matches only

Fakta

Serienördens kokbok – svenska serietecknares bästa recept Serienördens kokbok – svenska serietecknares bästa recept
Av: Författare: Lars Andersson, Tomas Antila, Jenny Berggrund, Malin Biller, Jonas Darnell, Karin Didring, Kina Edin, Louise Scheele Elling, Tinet Elmgren, Ola Forssblad, Emelie Friberg, Stef Gaines, Marie Gayatri, Johanna Gustafsson, Sissel Gustafsson, Jenny Hannula, Jan Hoff
Omfång: 114 sidor i färg
Format: 228 x 165 mm, mjuka pärmar, limmad rygg
Utgivare: Natt förlag
Utgivningsår: 2015
Språk: Svenska
Utgivningsland: Sverige
ISBN: 9789198137910

Serienördens kokbok – svenska serietecknares bästa recept

Böcker Idén med en kokbok i serieform är genial, tycker B&B:s recensent, men brottas med att bedöma verket som seriebok eller kokbok.

Som många andra har jag ett kluvet förhållande till kokböcker. Jag köper dem, bläddrar i dem – och förpassar dem till bokhyllan. Det är sällan jag följer ett recept, istället inhämtar jag inspiration eller läser om en viss teknik. Nu har jag fått ännu en kokbok att förpassa till bokhyllan – men den här gången i serieform, vilket betyder att jag läst ett större antal kokbokssidor än brukligt.

Idén är egentligen genial – att utnyttja samspelet mellan text och bild för att illustrera recept – men med hela 46 serieskapare inblandade blir det rätt vildvuxet och haltar ibland i genomförandet. Det finns en stor variation i uttryck med allt från stegvisa instruktioner till illustrationer med text, personliga betraktelser och rent trams. De medverkande har helt klart tolkat uppgiften på olika sätt, vilket i sig är intressant och underhållande, men minskar verkets användbarhet som kokbok.

Som serieantologi på temat mat är Serienördens kokbok högintressant, då den ger ett tvärsnitt som illustrerar det rika utbudet av uttryck och kreativitet som finns i Seriesverige. Som ren kokbok lämnar den en del i övrigt att önska. Det är inte direkt någon inte direkt någon Leif Mannerström-klass på maten, utan snarare matlagning á la studentkorridor med tonvikt på snabblagat med nudlar, pasta, krossade tomater och crème fraîche som bas. Men självklart finns det också lysande undantag som den nyttiga teknikdelen, intressanta vegetariska rätter och några (för mig) exotiska recept.

Utdrag ur Serienördens kokbok.

Ursprungligen publicerad i Bild & Bubbla nr 203 (2015-2). Texten återges med skribentens tillåtelse.