Generic filters
Exact matches only
  • Nyheter
Tonina Matamalas och Carles Garcia O'Dowd visar upp abortaffischen som de turnerar runt med på olika typer av festivaler i Europa. Foto: Malinda Lindmark.
  • Nyheter

Malinda Lindmark har gjort ett reportage om initiativ med serieanknytning på Feministisk festival i Malmö i mitten av juni.

Den 12 till 14 juni 2015 arrangerades Feministisk festival på Moriska paviljongen i Folkets park i Malmö. Det är en gratis festival med fokus på feminism, aktivism, kunskapsspridning och kultur, som förutom poesi, musik och feministiska brandtal även innehöll tecknade serier om lesbisk kärlek och en serieaffisch för att uppmärksamma abortlagarna i Spanien.

Uppträdande av Kvinnliga situationen på Feministisk festival i Malmö 2015. Foto: Fideli Gondensen.

Uppträdande av Kvinnliga situationen på Feministisk festival i Malmö 2015. Foto: Fideli Gondensen.

Seriealbum om lesbisk kärlek

”Freya” är ett nytt svenskt seriealbum som samlat 14 kvinnliga svenska serietecknare med målet att skildra historier om kvinnor som älskar kvinnor. ”De flesta är romantiska relationsberättelser, men några, kanske fyra till fem drar mer åt det erotiska hållet”, säger Anette Bengtsson, tecknare och en av fyra redaktörer till albumet. (De andra tre är Diana Davidsson, Natalia Batista och Elsie Rosberg.)

Anette Bengtsson säljer seriealbumet "Freya" på Feministisk festival. Denna antologi om lesbisk kärlek är till stora delar gräsrotsfinansierad. Foto: Malinda Lindmark.

Anette Bengtsson säljer seriealbumet ”Freya” på Feministisk festival. Denna antologi om lesbisk kärlek är till stora delar gräsrotsfinansierad. Foto: Malinda Lindmark.

Endast kvinnliga serietecknare

Att albumet blev till berodde enligt Bengtsson på att det inte fanns något liknande album på marknaden, förutom i Japan och ett enstaka album i Finland. ”Men i Japan tecknas girls love oftast av män för män”, invänder Bengtsson, ”men detta album har gjorts av enbart tecknare som själva definierar sig som kvinnor”.

Logotypen till Feministisk festival är designad av tecknaren Sara Granér. Foto: Malinda Lindmark.

Logotypen till Feministisk festival är designad av tecknaren Sara Granér. Foto: Malinda Lindmark.

Semirealistisk cartoonig stil

Projektet har delfinansierats via Kickstarter, där intresserade läsare kunnat skänka pengar till projektet, vilket gått till delar av tryckkostnaderna. Sedan har tecknarna själva fått stå för resten. ”Stilmässigt påminner teckningarna mycket om manga och webcomics i en semirealistisk cartoonig stil”, säger Bengtsson. Vill man köpa albumet går det bra att maila till: glblanthology@gmail.com.

Serieinspirerad affisch om abort

På festivalen befann sig också de spanska tecknarna Tonina Matamalas och Carles Garcia O’Dowd från den feministiska gruppen Ulls Sadolls. De var där för att visa upp en affisch, som de och andra tecknare skapade under januari 2014, för att protestera mot det spanska lagförslaget att skärpa villkoren för kvinnors rätt till abort.

Tonina Matamalas med den abortaffisch som hon varit med att ta fram. Foto: Malinda Lindmark.

Tonina Matamalas med den abortaffisch som hon varit med att ta fram. Foto: Malinda Lindmark.

Konservativt lagförslag ville förbjuda spansk abort

Enligt förslaget skulle nästan all abort förbjudas i Spanien om inte kvinnan antingen blivit våldtagen eller om graviditeten innebar en fara för hennes liv. Detta förslag rörde upp starka känslor hos många spanjorer, och efter kritik fick det ursprungliga lagförslaget överges, men inte utan motstånd och demonstrationer. För den som vill sätta sig in mer i detta rekommenderas denna sammanfattning från Sveriges Radio: ”Planer på skärpta abortlagar i Spanien överges”.

Feministiska möten ledde till tecknad affisch

”När förslaget lades fram träffades vi och andra feminister i Spanien för att diskutera vad det innebär att göra abort”, säger Matamalas. ”Till exempel funderade vi kring hur det kommer sig att regeringen vill kontrollera våra kroppar och vår sexualitet”. När dessa möten utmynnat i tillräckligt många tankar började de att teckna affischen, vars ordlösa bilder, var och en diskuterar olika aspekter av abort. ”Som att det exempelvis i Spanien idag är helt omöjligt för kvinnor att både arbeta och föda barn”, säger Matamalas.

Tonina visar hur man ska utläsa affischen. Foto: Malinda Lindmark.

Tonina visar hur man ska läsa den jättelika affischen. Foto: Malinda Lindmark.

Seriefestivaler i hela Europa

Nu reser de runt med affischen till både feministiska festivaler och seriefestivaler i hela Europa. Bland de festivaler de besökt eller planerar att besöka kan bland annat nämnas Gutter fest (Barcelona, Spanien), Crack festival (Rom, Italien), Anarchist book fair (Salamanca, Spanien) och Tenderete (Valencia, Spanien).

Carles Garcia O'Dowd är en av tecknarna bakom den affisch som kommenterade abortlagsdebatten i Spanien. Längst bak i bilden skymtar den andra tecknaren, Tonina Matamalas. Foto: Malinda Lindmark.

Carles Garcia O’Dowd är en av tecknarna bakom den affisch som kommenterade abortlagsdebatten i Spanien. Längst bak i bilden skymtar den andra tecknaren, Tonina Matamalas. Foto: Malinda Lindmark.

Veta mer?

Om du vill veta mer om projektet rekommenderas www.projecteuter.org där det bland annat går att ladda ner en webbversion av affischen samt läsa en förklaring på vad affischens olika bilder egentligen står för och betyder. Tyvärr finns det i skrivande stund ingen svensk eller engelsk version av detta dokument.

Några exempel på programpunkter under festivalen. Foto: Malinda Lindmark.

Några exempel på programpunkter under festivalen. Foto: Malinda Lindmark.