Generic filters
Exact matches only
  • Artiklar
Urhundenvinnaren Hilda-Maria är bara en av alla serieskapare som intervjuas i detta reportage från Bokmässan 2015. Foto: Malinda Lindmark.
  • Artiklar

Även i år har Malinda Lindmark gjort ett reportage från Bokmässan i Göteborg. Den första delen handlar om aktiviteterna kring Seriescenen och innehåller intervjuer med Urhundenvinnaren Hilda-Maria Sandgren, Sven-Bertil Bärnarp (”Medelålders Plus”), Lena Furberg (”Mulle”) och en nyvärvad medlem i Seriefrämjandet.

Jag gillar bokmässan. Det är som om hela Sveriges författarscen samlats och komprimerats ihop på ett högst begränsat utrymme. Som medlem i Seriefrämjandet gillar jag förstås allra mest alla upplevelser på och omkring Seriescenen och chansen att få prata personligen med alla de serieskapare som befinner sig där.

Signeringskön till Jan Lööf var som alltid extremt lång. Foto: Malinda Lindmark.

Signeringskön till Jan Lööf var som alltid extremt lång. Foto: Malinda Lindmark.

Tecknad serie om 40-talister

Min rapport tar sin början fredagen den 25/9 2015 med dubbel signering av Jan Lööf och Sven-Bertil Bärnarp. Bärnarp berättar att han är aktuell med en ny bok och en almanacka baserad på hans serie ”Medelålders Plus”, som bland annat gått i Dagens Nyheter.

”Den handlar egentligen inte om någonting”, säger Bärnarp, ”det är bara två 40-talister som tycker om varandra på ett puttrigt trivsamt och igenkännande sätt”. Serien riktar sig i första hand till 40-talister, en generation som Bärnarp själv tillhör. ”Jag har till exempel många referenser till sådant som äldre generationer kan känna igen sig i, som skådespelare som Gregory Peck och Audrey Hepburn”, säger han.

Sven-Bertil Bärnarp med den nya almanacka med "Medelålders Plus" som såldes på Bokmässan 2015. Foto: Malinda Lindmark.

Sven-Bertil Bärnarp med den nya almanacka med ”Medelålders Plus” som såldes på Bokmässan 2015. Foto: Malinda Lindmark.

Adamsonsstatyetter delas ut i Stockholm

Slutligen passar Bärnarp på att berätta att han är en av flera hedersgäster under prisutdelningen av Adamsonstatyetterna på ABF-huset i Stockholm den 17 oktober 2015, (en av de andra är Jean-Claude Mézierés, skaparen av ”Linda och Valentin”). Läs mer om detta på ABF:s hemsida.

Jean-Claude Mézierés blir en av hedersgästerna vid Adamsonutdelningen i oktober. Lagom till bokmässan kom den fjärde samlingsvolymen med hans serie "Linda och Valentin". (Bilden har lånats från Cobolts Facebook-sida.)

Jean-Claude Mézierés blir en av hedersgästerna vid Adamsonutdelningen i oktober. Lagom till bokmässan kom den fjärde samlingsvolymen med hans serie ”Linda och Valentin”. (Bilden har lånats från Cobolts Facebook-sida.)

Lena Furberg på Seriescenen

Mulle-tecknaren Lena Furberg (t.h.) intervjuades på Seriescenen av Fanny M. Bystedt (t.v.) under Bokmässan 2015. Foto: Malinda Lindmark.

Mulle-tecknaren Lena Furberg (t.h.) intervjuades på Seriescenen av Fanny M. Bystedt (t.v.) under Bokmässan 2015. Foto: Malinda Lindmark.

På seriescenen blir hästserien ”Mulles” skapare Lena Furberg intervjuad av Fanny M. Bystedt. Efteråt kommer Moa Birgin fram för att prata med tecknaren:

”Det var jättekul att höra dig prata. Jag har växt upp med Mulle och mina småsyskon är helt hästtokiga. Häftigt att det hållit så länge!” säger hon. För den som vill köpa lite egna Mulleprylar med Furbergs seriefigur kan mulleshoppen.se vara väl värd ett besök.

Moa Birgin (t.h.) får en pratstund med Lena Furberg (t.v.) på Bokmässan 2015. Foto: Malinda Lindmark.

Moa Birgin (t.h.) får en pratstund med Lena Furberg (t.v.) på Bokmässan 2015. Foto: Malinda Lindmark.

Nära scenen träffar jag också Patric Nyström, nybliven medlem i Seriefrämjandet och aspirerande serieförfattare. ”Jag har funderat mycket på hur man skriver seriemanus för barn”, säger han ”och därför efterlyser jag att någon gör en studie på skillnaden i barns och vuxnas serieläsande”.

Bild & Bubblas webbredaktör David Haglund (t.h.) värvade Patric Nyström (t.v.) till Seriefrämjandet. Foto: Malinda Lindmark.

Bild & Bubblas webbredaktör David Haglund (t.v.) värvade Patric Nyström (t.h.) till Seriefrämjandet. Foto: Malinda Lindmark.

Debuterande tonårsserie vinner Urhunden

Inte långt därifrån, vid Galagos monter, hittar jag Hilda-Maria Sandgren, som signerar albumet ”Det som händer i skogen”, som är hennes seriedebut och vinnaren av årets Urhundenpris för bästa svenska album. Själv beskriver Sandgren sitt verk som ”en serieroman om tre 14-åringar som röker, har sex och super sig fulla”.

Hilda-Maria Sandgrens vann Urhundenpriset för bästa svenska album med ”Det som händer i skogen”, som hon sedan signerade i Galagos monter. I bakgrunden ser vi även Mats Jonsson. Foto: Malinda Lindmark.

Hilda-Maria Sandgrens vann Urhundenpriset för bästa svenska album med ”Det som händer i skogen”, som hon sedan signerade i Galagos monter. I bakgrunden ser vi även Mats Jonsson. Foto: Malinda Lindmark.

På frågan om vad hon tänker göra härnäst berättar hon att hon börjat på ett nytt seriemanus tillsammans med Johanna Stenman och Vain Illalla, om personer som lever med HIV-smitta. Hon har också börjat skissa på en ny tonårsroman i serieform som ska ta upp teman som sexualitet och vänskap.