Generic filters
Exact matches only

Fakta

Finsmakarna Finsmakarna
Av: Författare: Rubén Aguilera
Tecknare: Marco Leal
Omfång: 100 sidor i färg
Format: 170 x 240 mm, mjuka pärmar
Utgivare: Seriefrämjandet
Utgivningsår: 2015
Utgivningsland: Sverige
ISBN: 9789186667535

Finsmakarna

Böcker

Ytterligare ett psykedeliskt äventyr med surrealistisk slagsida …

Finsmakarna av Marco Leon och Rubén Aguilera är utgiven som en del av projektet Tusen serier som drivs av Mattias Elftorp och Amanda Casanellas. Även om Finsmakarna ges ut av Tusen serier så är boken ingen seriebok. Det är en vanlig illustrerad bok. Det finns inga pratbubblor, inget sekventiellt berättande, inga markörer (dock vissa onomatopoetiska ord i själva texterna!). En eftertext talar om ”gränslandet mellan serier och illustrerade texter” och om ”nya sätt att läsa och förstå” … Nå? Det är väl vad man vill att det ska vara?

Vad vi har är en berättelse som drar åt science fiction-hållet (det är en fortsättning på Destruktörerna). Eftersom textstumparna är så små associerar man till poesi. Det blir lite som Aniara av Harry Martinson, i miniformat. Varje uppslag består av en sida där texten serveras på tre olika språk och en sida med en illustration i sjuttiotalssurrealistisk stil. Marco Leals teckningar är vackra, välgjorda och fulla av skojiga detaljer.

Ibland, särskilt när Marco Leal utgår från fotografier av verkliga personer, verkar det som om teckningarna försöker förmedla någon sorts politiskt budskap. Retroestetiken gör dock att man i nästa stund tänker att de här problemen nog blev lösta slutgiltigt för fyrtio år sedan eller så, av Richard Nixon, John Lennon eller Pol Pot.

Illustration av Marco Leal från Finsmakarna.

Illustration av Marco Leal från Finsmakarna.